Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Договор за очување Индустрије алата Требиње

Фото: Влада Републике Српске

Биће предузете све активности с циљем очувања Индустрије алата Требиње – закључак је данашњег састанка премијера Радована Вишковића и делегације Владе Републике Српске са директором Пословног система „Свислајон-Таково“ Родољубом Драшковићем.

У делегацији Владе Републике Српске био је и в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац.

Премијер Вишковић је послије састанка рекао да ће Влада учинити све да Индустрију алата што прије стави на онај пут гдје ће се она само више развијати и гдје ће се градити нови капацитети и примати нови људи.

Предсједник Владе Републике Српске је информисао јавност да је договорено да се сравне рачуни Инвестиционо-развојне банке Републике Српске и Пореске управе Српске са руководиоцима Индустрије алата у Требињу, те да се формира експертски тим од економиста и правника који ће по међународним рачуноводственим стандардима пронаћи законито рјешење које ће прихватити и управа Индустрије алата и Влада.

„Обавеза ми је да ослободимо имовину коју Пореска управа држи као хипотеку над Индустријом алата у Требињу, спреман сам да то радимо брзо. Онај дио који је интересантан за нова улагања да ријешимо хитно и да се скину хипотеке како би се даље ишло у инвестиције, у спровођење идеја“, рекао је Вишковић.

Предсједник Пословног система „Свислајон-Таково“ Родољуб Драшковић рекао је да договорено да ће експертски тим према међународним стандардима наћи рјешење за Индустрију алата у Требињу, те да вјерује премијеру. Он је објаснио да су договорили да у року од три мјесеца стручни тим економиста и правника Републике Српске и Пословног система „Свислајон-Таково“ дају рјешења за Индустрију алата у Требињу.

„Индустрија алата има свој обртни капитал и уговорене послове годину дана унапријед, не могу да стигну да остваре производњу коју свјетско тржиште тражи. Индустрија алата је 97 одсто извозно оријентисана. Потребно је да ми скину хипотеке са имовине да бих могао градити нове погоне и опрему и да буде водећа фирма у Европи кад је о производњи алата ријеч“, рекао је Драшковић.

Састанку су присуствовали представници Министарства финансија, Министарства привреде и предузетништва, Пореске управе Републике Српске, градоначелник Требиња, представници Управног одбора ИАТ, генерални директора ИАТ и Синдикат металаца ИАТ.