Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Фабрике радницима

“Чајавец-алатница” а.д. из Бања Луке једино је предузеће у Републици Српској чији су радници поднијели захтјев Инвестиционо-развојној банци РС за куповину државног капитала у сопственом предузећу.
Ријеч је о методи приватизације ЕСОП која је уведена прије двије године.

 – Овај начин приватизације покреће се тако што најмање 30 одсто запослених у предузећу упути писани захтјев овлаштеном продавцу државног капитала у којем наводе колико акција су спремни да купе, те рок отплате. Захтјев радника “Чајавец-алатнице” још је у фази разматрања – објашњава извршни директор Сектора за развој и реструктурисање у Инвестиционо-развојној банци РС, Драгана Тучић. Према њеним ријечима, вриједност акција које сваки радник може да купи не смије да прелази износ од његових 50 просјечних плата.

– За 20 одсто државног капитала понудили смо 380.000 марака на отплатни период од десет година. Очекујемо да ће Инвестиционо-развојна банка одобрити наш захтјев. Након тога, слиједи реорганизација фирме која подразумијева повећање обима производње, а самим тим и броја радника – објашњава директор “Чајавец-алатнице” Јован Карановић.

Иако задовољни развојем догађаја, радници сумњају у коначан исход приватизације, јер како кажу, након стечајног поступка не вјерују ником и ни у шта.
– Ако се процес приватизације успјешно реализује, фирма ће коначно стати на ноге, али се само бојим да ће нас опет неко изварати – каже Рајко Сладојевић. Његов колега Славко Павловић сматра да би требало очекивати боље стање у фирми.

– “Чајавец-алатница” прво је предузеће у РС које ће бити приватизовано на овај начин и нормално је да очекујемо позитивне ефекте. Ипак, процес приватизације траје већ четири мјесеца па се код радника појавила извјесна сумња у његов исход – казао је Павловић.

Прије него што су се одлучили за куповину државног капитала, радници “Чајавец-алатнице” прошли су трогодишњи стечајни поступак током којег је извршена реорганизација предузећа. Основна дјлетаност је задржана, а број запослених смањен је са 65 на 35. Дуговања према радницима и осталим повјериоцима која су износила око милион марака измирена су у потпуности новцем од продаје производне хале. У међувремену, осам радника је пензионисано тако да “Чајавец-алатница” тренутно запошљава 27 људи од којих се 13 одлучило за куповину државног капитала у свом предузећу.

Приватизовано 697 предузећа
У РС до сада је приватизовано 697 предузећа, односно преко 60 одсто од укупног броја предузећа укључених у процес приватизације. Продаја државног капитала спровођена је примјеном метода тендера са фиксним и варијабилним условима, лицитације, специјалне лицитације, директне продаје, на берзи, прихватањем јавне понуде за преузимање и методом непосредног одабира. Највећи број предузећа приватизован је методама лицитације и специјалне лицитације, те продајом на берзи.

 

 

Извор: Фокус