Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

ФИМА заинтересирана за финансирање мини хидроелектрана у Републици Српској

Представници Кинеске развојне банке и хрватске групације ФИМА 23.09.2008. године су у одвојеним посјетама Инвестиционо-развојној банци РС (ИРБРС) изразили интерес за улагање у РС, првенствено у електроенергетском сектору.

Бране Ступар, вршилац дужности директора ИРБРС, казао је да је делегација Кинеске развојне банке посјетила Бања Луку у склопу обиласка финансијских институција региона како би сагледали пројекте у које би могли уложити дио свог инвестиционог портфеља у вриједности од 400 милијарди долара.

"Они су изразили интерес за инвестирање у конкретне пројекте из електроенергетског сектора, затим, учешће у приватизацији предузећа и заједничким пројектима гринфилд инвестиција", казао је Ступар.

ИРБРС је кинеским инвеститорима, према његовим ријечима, представила макроекономске показатеље РС, пресјек стања у процесу приватизације, те их упознала са постојећом законском регулативом.

Челници ИРБРС разговарали су и са делегацијом хрватске финансијске групације ФИМА, коју су чинили њихови представници из сектора банкарства, индустрије инвестиционих фондова и берзанског посредовања.

"Представнике ФИМА првенствено интересује формирање кластера по мини-хидроелектранама, гдје би они учествовали у финансирању тих пројеката које су већ патентирали у више европских земаља", казао је Ступар. Он је истакао да ће ИРБРС о свим приједлозима упознати Владу и надлежна министарства РС.
 

 

Извор: Независне новине