Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Инфо дани о заштити околине и друштвеној одговорности

Инфо дани у БиХ o заштити околине, друштвенoj одговорности и корпоративном управљању „Environmental, social and governances (ESG) standardi“ одржани су данас у Бањој Луци.

Како су навели у Вијећу инвеститора у БиХ, компаније у БиХ су постале важан сегмент глобалних ланаца вриједности и привлаче све већи удио директних страних инвестиција. Међутим, недостатак разумијевања и ограничена усклађеност са стандардима и принципима ESG постаје све већи ризик за њихово пословање.

Питање увођења и поштовања ESG стандарда све је заступљеније у пословању, нарочито због чињенице да одговорни инвеститори широм свијета све више воде рачуна о заштити животне средине, поштовању права радника и добром управљању компанијама.

Тренутно многе земље Западне Европе уводе ове стандарде у своја законодавства и постају дијелом обавезе за велике корпорације и охрабрују потпуно нови сет критеријума и смјерница за добро управљање. Стога ће, како су навели, у будућности све више постојати потреба да компаније из БиХ, нарочито извозно оријентисане, чији су партнери у земљама Европске уније, испуне одређене ESG стандарде.

У БиХ, како су рекли, постоје многе компаније, а нарочито чланице Вијећа страних инвеститора, које имају капацитет, резултате и доказе који потврђују да они кроз своје праксе, те обавезе, у великој мјери већ испуњавају ESG стандарде.

Инфо дани имају за циљ да упознају компаније у БиХ са овим праксама, подијеле међународна и регионална искуства о интеграцији ESG стандарда у доношење одлука о улагању и покрену дијалог о изазовима и могућностима усвајања стандарда и начела у основну дјелатност.

Организатор Инфо дана су Вијеће страних инвеститора у БиХ и Адвантис брокер а.д. Бања Лука, у партнерству са Међународном финансијском корпорацијом (IFC) и Државним секретаријатом за економске послове швajцарског савезног одјела за економске послове у склопу спровођења пројекта „ECA ESG PROGRAM – ESG активности у БиХ“.

Представници Инвестиционо-развојне банке Републике Српске учествовали су у програму Инфо дана.