Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Инвест Српска: Могућност инвестирања у Републику Српску

Привући инвеститоре и добити смјернице за будући развој Републике Српске, циљ је дводневне инвестиционе конференције ИРБ-а. Главна порука са првог панела  била је да се будуће инвестиције у енергетику, путну инфраструктуру, туризам, пољопривреду мјере милијардама, а то је шанса, коју Српска не би требало да пропусти, сагласни су и привредници и политичари из Републике Српске, БиХ и Србије, који учествују на конференцији у Лакташима.

Могућности инвестирања, привређивања и изазови привредног развоја су пред Републиком Српском које треба искористити, порука је и циљ Прве инвестиционе конференције ИРБ-а.

– Потпуно смо убијеђени о неопходности креирања једног оваквог догађаја на највишем нивоу и о потреби промишљања о правцима развоја и начина како помоћи привреди Српске, те домаћим и страним инвеститорима да на најбржи и најлакши начин инвестирају у Српску – рекао је  Дражен Врховац директор ИРБ-а.

Из Владе Српске најављују значајан инвестициони циклус вриједан неколико милијарди марака. Од енергетике до путне инфраструктуре, од хидроелектрана до аутопутева. А добри макроекономски резулати и поред пандемије, дају вјетар у леђа будућем развоју, један је од закључака ове конференције.

– Захвалан сам и Србији која пружа сваки вид помоћи Српској. Значајно је што Српска има добре показатеље и у времену вируса корона, а у првом кварталу ове године бруто домаћи производ Републике Српске је 2,1 одсто – навео је Вишковић.

Зора Видовић министарка финансија додала је да Српска мора да искористи своју шансу.

– Макроекономски показатељи у првом тромјесјечју говоре о тој шанси и мислим да наставимо тим темпом – додала је она.

Међу онима који су инвестирали у Републици Српској је и ЕФТ група. Инвестиција у Термоелектрану Станари им се исплатила.

– Инвестиција која је запослила 1.000 људи који имају плате 50 одсто изнад просјека у Српској – навео је Вук Хамовић ЕФТ Група.

Већим подстицајима за нове технологије и улагањем у образовни систем може се наставити развојним путем, поручују привредници.

– Тако ћемо повећати конкурентност и надомјестити радну снагу – сматра Перо Ћорић директор Привредне коморе Републике Српске.

Србија иде тим путем. Добар показатељ јесу услуге ИТ сектора које чине осам одсто БДП-а и близу су пољопривреде као највеће извозне гране.

– Развој Србије и Републике Српске јесте у нашим младим иноваторима – сматра Ненад Поповић министар без портфеља.

И добри закони кључ су економског развоја.

– Народна скупштина Српске ефикасно усваја законска рјешења која су прилагођена директивама ЕУ – истакао је Недељко Чубриловић предсједник Парламента Српске.

Саша Тривић предсједник Удружења послодаваца Српске истакао је да је законска регулатива добра основа за даљи развој, али да је потребан и технолошки развој.

Закључке са ове конференције подржаће и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

– Важно је да знамо како у Републици Српској да инвестирамо и какве постицаје нашим инвеститорима да дамо – поручио је он.

Савремено доба тражи нове моделе пословања, управљања и финансирања. Додик сматра да ко сада направи искорак у економији стварајући стимулативно окружење за улагање , не треба да брине за будућност.