Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

ИРБРС подржала пројекат о финансијској писмености

Семинари о финансијској писмености, у склопу пројекта Удружења економиста SWOT, a који је подржала Инвестиционо-развојна банка Републике Српске, одржани су јуче и данас на Палама и у Бијељини.

Циљ пројекта је боље разумијевање функционисања финансијских тржишта у условима развојих дисконтинуитета и њихов утицај на кретања у домаћем финансијском и реалном сектору. Учесницима предавања представљене су и могућности и предности кориштења алтернативних извора финансирања у виду фондова бесповратних средстава за реализацију властитих пословних идеја.

Циљна група пројекта су студенти завршних година факултета који већ имају одређено теоријско предзнање и искуство са појмом „финансијска писменост“. Предавачи су др Милош Грујић, др Зоран Бабић и др Здравко Зечевић.

Уводно предавање у Бијељини одржала је декан Факултета пословне економије Весна Петровић.

Једна од тема која се обрађује на предавањима у дијелу који је посвећен Инвестиционо-развојној банци Републике Српске је кредитна логика развојног банкарства – карактеристике и предности развојног у поређењу са комерцијалним финансирањем, питање каталитичких инвестицаја и функционисања развојних банака на принципима тзв. троструког биланса. Ово је уводна тема која је учеснике семинара упознала са улогом ИРБРС и концептом развојног банкарства, као и са актуелним питањем одрживог развоја и изазовима повезаним са достизањем његових 17 циљева, у складу са Агендом 2030 и Оквиром за реализацију циљева одрживог развоја у БиХ.

Такође, обрађиване су и теме – сагледавање глобалних кретања и њихових утицаја на финансијска тржишта у међународним оквирима и код нас; раст референтних каматних стопа и њихов утицај на каматна кретања за привреду и становништву у Републици Српској; који су механизми заштите од каматних удара и како их ефикасно користити у нашим условима; које су предности кредита ИРБРС, када је у питању заштита њихових корисника од претјераних каматних удара, у односу на понуду комерцијалних банака.

Причало се о номиналној versus реалној каматној стопи, утицају инфлаторних кретања на финансијским тржиштима и каматним очекивањима за наредни период; који су ефективни инструменти заштите финансијске имовине у околностима наглашених инфлаторних кретања и како они функционишу у нашим условима; предности ИРБРС кредита у односу на комерцијално финансирање (промоција финансијских производа Банке).

Једна од тема су и алтернативни извори финансирања; доступност и могућност коришћења алтернативних извора финансирања у виду програма бесповратне подршке за реализацију пројеката самозапошљавања и покретања властитих пословних подухвата (грант средства); промоција новоуспостављеног сервиса ИРБРС који омогућава претрагу отворених јавних позива за додјелу грантова, субвенција и других врста подршке намијењених предузетницима, предузећима и осталим привредним субјектима grantovi.irbrs.org.

У плану је да семинар о финансијској писмености буде одржан и у Бањој Луци у децембру.