Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

ИРБРС у Бриселу о изазовима у пандемији

Фото: www.eapb.eu

Златко Поповић, в.д. извршног директора за управљање портфељом и заједничке послове Инвестиционо-развојне банке Републике Српске учествовао је на данашњој конференцији Европске асоцијације јавних банака (The European Association of Public Banks – EAPB) у Бриселу.

Тема конференције је одговор банака на кризу узроковану пандемијом вируса корона, као и међусобна размјена искустава чланица организације у вези са реализованим мјерама и плановима за даље дјеловање.

У обраћању на конференцији Поповић је подсјетио да је Инвестиционо-развојна банка Републике Српске непосредно по избијању пандемије, већ крајем марта 2020. године, омогућила кориштење мораторијума на плаћање кредитних обавеза у трајању од три мјесеца, као и додатног грејс-периода у отплати за сва правна лица и предузетнике који наша средства користе директно или путем комерцијалних банака. Он је подсјетио да су убрзо овом мјером обухваћена и физичка лица.

Снижена је излазна каматна стопа на 0,5 процентних поена по постојећим кредитним линијама намијењеним привреди, побољшани су услови за финансирање нових технологија и увођење иновативнијих и продуктивнијих технолошких рјешења. Такође, имајући у виду да је пандемија нарочитно снажно погодила буџете локалних заједница широм Републике Српске, олакшани су услови задуживања за јединице локалне самоуправе путем кредитне линије за ове намјене, умањењем излазне каматне стопе за 0,3 процентних поена.

У сврху подршке опоравку привредних субјеката Инвестиционо-развојна банка Републике Српске је закључила и финансијски аранжман са Свјетском банком, који је постао оперативан у другој половини ове године. Обезбијеђено је 20,5 милиона евра, кроз повољна кредитна средства, намијењена посебно погођеним микро, малим и средњим предузећима, чији је пад прихода у другом кварталу 2020. године био већи од 20 одсто у односу на други квартал 2019. године. Такође, средства могу користити предузетници и предузећа која послују на подручју неразвијених општина, која су инклузивна за жене и новоосновани предузетници и предузећа.

Мјере Инвестиционо-развојне банке Републике Српске у кризи изазваној вирусом корона добиле су веома позитивне критике.

ИРБРС је од јануара 2012. придружени члан Европске асоцијације јавних банака (EAPB), са перспективом пуноправног чланства чим БиХ постане земља кандидат за Европску унију. EAPB окупља националне и регионалне јавне финансијске институције, а основана је 4. маја 2000. године. Тренутно има око 100 чланова из европских земаља.