Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

ИРБРС у Бриселу о могућностима улагања у Републику Српску

Делегација Инвестиционо-развојне банке Републике Српске коју чине чланови Управе Банке у склопу посјете Бриселу и наставка активности на промоцији потенцијала Републике Српске посјетила је Представништво Републике Српске у Бриселу.

Током разговора са шефом Представништва Мариом Ђурагићем констатовано је да је заједнички циљ већи прилив квалитетних директних страних улагања у Републику Српску, нова запошљавања и јачање привредног амбијента. Управа Банке упознала је шефа Представништва Републике Српске са конкретним активностима Инвестиционо-развојне банке Републике Српске у представљању инвестиционог профила Републике Српске, као и профила наших општина широм свијета.

Разговарано је и о могућности да се Представништво у Бриселу укључи у промоцију инвестиционих профила, којима је обједињен сав привредни потенцијал Републике Српске и олакшан приступ информацијама заинтересованим инвеститорима. Представници Управе Банке подсјетили су да је ИРБРС институција која, осим промоције потенцијала, пружа и комплетну стратешку подршку потребну за реализацију пројеката за улагање у Републику Српску.

Такође, делегација Инвестиционо-развојне банке Републике Српске учествовала је у Бриселу на дводневној конференцији директора развојних банака, чланица Европске асоцијације јавних банака (EAPB) која је одржана јуче и данас.

На конференцији је представљен извјештај о раду и активностима Европске асоцијације јавних банака, као и резултати рада банака чланица. Било је ријечи и о макроекономском утицају актуелних глобалних дешавања (ситуација у Украјини, климатске промјене, инфлаторни притисци и слично) на стабилност и супервизију банкарског сектора. Разговарало се и о могућностима јачања сарадње развојних банака на реализацији заједничких пројеката, како би се очувала стабилности и убрзале привредне активности у националним оквирима. Додатно је наглашена важност ових циљева у условима појачаних макроекономких ризика са којима се суочавамо.

Европска асоцијација јавних банака окупља националне и регионалне јавне финансијске институције. Тренутно броји око 100 чланица из различитих европских земаља, са тржишним удјелом од око 15 одсто. Основне активности Удружења тичу се лобирања европских институција према Европској унији, размјене искустава и информација, те подстицања на сарадњу.