Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Ко може добити најповољнији стамбени кредит у БиХ

Вјеровали или не, Инвестиционо-развојна банка Републике Српске нуди стамбене кредите по камати од 4,39 до 6,39 посто…
 

Док су у скоро свим комерцијалним банкама послије најновијих повећања каматне стопе на кредите изнад 10 процената, а неријетко са свим трошковима и изнад 13 посто, Инвестиционо-развојна банка Републике Српске из Бање Луке нуди стамбене кредите по далеко најповољнијим каматним стопама у земљи, које не прелазе седам посто.

 

Грејс период

За неповјеровати, камате су свега између 4,39 и 6,39 посто на остатак дуга на годишњем нивоу. Још се на интернет-страници ове банке каже да се кредити по овим каматним стопама примјењују до 31. марта 2009. године да би, евентуално, послије тог рока камате могле бити више, а можда и ниже!?

Кредити се додјељују физичким лицима за куповину, градњу, реконструкцију, доградњу и проширивање стамбених јединица. Износ кредита је од 5.000 до 50.000 КМ за проширивање и реконструкцију стамбене јединице, а од 10.000 до 100.000 КМ за куповину или градњу прве стамбене јединице у власништву, што значи да за другу, трећу стамбену јединицу нема кредита.

Проширивање стамбене јединице ће, такођер, бити финансирано само у случајевима у којима укупна површина постојеће стамбене јединице не прелази 20 квадратних метара по члану домаћинства.

Кредити се додјељују на рок поврата до 20 година без грејс периода, односно без периода одгоде поврата.

 

Приоритетне групе

Кредити се додјељују свим физичким лицима по основној каматној стопи од 6,39 посто годишње, а приоритетним групама још повољније.

Прва приоритетна група су породице погинулих бораца, потом ратни војни инвалиди, што се доказује рјешењем надлежног органа управе у склади са Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулиха бораца одбрамбено-отаџбинског рата РС, како се овај закон званично зове. У приоритетној групи су и породице за четверо и више дјеце. Камата за ове, бенефициране групе износи свега 4,39 посто.

Затим, у првој посебној групи, с каматом од 5,09 посто годишње, налазе се млади брачни парови са високом стручном спремом (обоје) и породице са троје дјеце.

Посљедњу посебну групу чине млади брачни парови од којих једно мора имати високу стручну спрему те породице са двоје дјеце. Њима је камата 5,59 посто на годишњем нивоу на остатак дуга.

 

Како до новца

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (ИРБРС) основана је у јануару 2006. године као акционарско друштво у којем 100 посто власништва има овај ентитет, односно, Влада Републике Српске као титулар имовине и капитала. Према томе, с овог се нивоа врши највећим дијелом алиментација средстава за кредитне линије ИРБРС-а па и за најповољније стамбене кредите у БиХ према приоритетима и бенефитима.

ИРБРС нема карактер комерцијалне банке, нема право да прикупља депозите нити да даје гаранције те на тај начин не потпада под јурисдикцију Агенције за банкарство РС.

Како, онда, клијенти могу доћи до тако повољног стамбеног кредита за физичка лица у овом ентитету?

Каже се да је ИРБРС склопио уговоре с комерцијалним банкама и микрокредитним фондацијама у Републици Српској које као агенти додјељују кредите с једном ситницом. На кредите ваља додати њихов интерес, односно, ефективну каматну стопу од један до 1,5 посто.

Ипак, и с трошковима комерцијалних банака и микрокредитних фондација нико нема повољније камате. Само што је круг добитника омеђен строгим критеријима, учешћем у одбрамбено-отаџбинском рату РС, стручном спремом и бројем дјеце.
 

 

Извор: Дневни аваз