Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Кредити у фебруару

Пласман средстава по основу кредитних линија Инвестиционо-развојне банке РС почеће најкасније за мјесец дана, најавио је јуче директор ИРБ РС, Јасминко Јотић.

Он је додао да ће током ове седмице бити расписан јавни позив комерцијалним банкама и микрокредитним друштвима у РС која желе да се баве посредовањем у пласману средстава ове банке.

– Рок за пријављивање биће 15 дана, а на позив могу да се јаве банке и микрокредитна друштва која имају дозволу за рад од Агенције за банкарство РС. Ове године ћемо, по основу кредитних линија и улагања у хартије од вриједности, пласирати 287 милиона марака – рекао је Јотић, подсјетивши да је ИРБ креирала шест кредитних производа, и то кредите за почетне пословне активности, микробизнис у пољопривреди, пољопривреду, предузећа и предузетнике, стамбене кредите и кредите за јединице локалне самоуправе. Корисници кредита могу бити физичка и правна лица с пребивалиштем, односно сједиштем у РС, а намјена кредита јесте набавка основних и обртних средстава, куповина, изградња, реконструкција и проширење стамбених јединица, те модернизација, реконструкција и санација локалне инфраструктуре.

– Износи се крећу од три хиљаде марака, па до пет милиона марака, зависно до кредитне линије. Рокови отплате су до 20 година, а грејс периоди до 36 мјесеци, што такође зависи од кредитне линије. Каматне стопе су промјењиве и везане за шестомјесечни еурибор. По еурибору који важи до 31. марта ове године, каматне стопе на кредите ИРБ РС кретаће се између четири и 7,36 одсто, у зависности од кредитне линије – навео је Јотић.

Директор Сектора за пласмане ИРБ РС, Мирјана Чомић, нагласила је да ће инструменти обезбјеђења кредита зависити од финанијских посредника.

– То је у домену пословне политике банака и микрокредитних друштава који ће сносити комплетан ризик пласмана средстава. Ми смо само утврдили обавезу да се формира јединствен образац за подношење захтјева за кредит – рекла је Чомићева.

У ИРБ истичу да је Влада РС уврстила у правила пласмана члан према којем одређена приватизована предузећа и с њима повезана лица неће моћи аплицирати за кредите ИРБ РС.

– То су углавном предузећа чији купци нису извршили обавезе из уговора о продаји државног капитала, или предузећа код којих је Комисија за ревизију приватизације изразила основану сумњу да приватизација није спроведена у складу са законом – објаснио је Јотић.

Он је истакао да ће кредитни производи Инвестиционо-развојне банке РС бити најповољнији на тржишту РС. На примјер, просјечна каматна стопа на кредите за предузетнике које одобравају комерцијалне банке креће се између девет и десет одсто, док ће код ИРБ РС износити између 5,06 одсто и 6,06 одсто.

– Предвидјели смо и посебне повољности као што су умањење каматне стопе за пројекте који ће бити реализовани на територијама неразвијених и изразито неразвијених општина, за кластере, подстицај туризму, те каматну стопу од четири одсто на стамбене кредите за породице погинулих бораца и РВИ од прве до четврте категорије – навела је Чомићева.
 

 

Извор: Фокус