Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Кредитима отворили 1.800 радних мјеста

Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС је у овој години одборила кредите у вриједности од око 190 милиона марака, док је у хартије од вриједности уложила 32 милиона КМ, чиме је испунила три четвртине овогодишњег плана пласмана, саопштили су јуче челници банке.

Мирјана Чомић, извршни директор Сектора за пласмане ИРБ, казала је да је од постојећих шест кредитних линија највише усмјерено у линију за предузећа и предузетнике, 98,3 милиона КМ, кроз шта је запослено 1.800 нових радника. Слиједе атрактивни стамбени кредити, гдје је више од 1.000 корисника добило 55,2 милиона, затим кредити за пољопривреду са пласираних 18,45 милиона, те локалне заједнице са 11,5 милиона КМ. Најмање кредитних средстава отишло је за микробизнис у пољопривреди, 3,5 милиона КМ, док је у почетни бизнис усмјерено свега 160.000 КМ.

"ИРБ је показала да може бити стабилизатор економских прилика у РС и подршка у креирању рјешења за ублажавање посљедица свјетске кризе на нашу привреду", казао је Бране Ступар, директор ИРБ, напомињући да ће нереализована овогодишња средства бити пласирана наредних година.

Милорад Пикула, директор Планинског добра "Невесиње", рекао је да им је узети кредит ИРБ-а у износу од 1,8 милиона КМ помогао да повећају број грла, наводећи да је та институција примјер како се треба односити према производњи.

Бранислав Галић, директор бањалучке фирме "Атлантик ББ", која је преко ИРБ-а подигла кредит од 3,75 милиона КМ, рекао је да су та средства усмјерили у набавку машина за израду картонске амбалаже и проширење производне хале.

Ступар је потврдио да ће ИРБ ускоро отворити још двије-три нове кредитне линије, намијењене првенствено нискоакумулативним гранама привреде. Најавио је и могућност да ИРБ од Владе РС затражи сагласност за корекцију каматних стопа и прије марта 2009, периода када стопу усаглашава с Еурибором, уколико буде настављен пад цијене капитала на ино-тржишту.

Узели учешће у првом ИПО-у

Управа ИРБ РС донијела је јуче одлуку о улагању 250.000 КМ у иницијалну јавну понуду акција на берзи (ИПО) бањалучке фирме "Фратело Трejд".
С тим средствима купују 20 одсто укупне емисије тог првог ИПО-а на тржишту капитала БиХ.

 

Извор: Независне новине