Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

М. Павловић: Инвестиционо-развојна банка РС гарант економске сигурности

Новоименовани директор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске (ИРБ РС) Миленко Павловић, који је на ту функцију ступио прије мјесец и по дана, истакао је данас да ова финансијска институција пласманима кредитних линија и линија хартија од вриједности у многоме доприноси економској сигурности РС.

„Од почетка рада ИРБ-а 2008. године до данас, по кредитним линијама укупно је пласирано 532 милиона КМ, од чега у првом полугодишту ове године 107 милиона КМ, што је за 16,6 посто више него у првом полугодишту прошле године. У хартије од вриједности укупно је пласирано 71 милиона КМ, од чега у првом овогодишњем полугодишту 23,884 милиона КМ“, рекао је Павловић на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је нагласио да је кроз пласман кредитних линија привредним субјектима сачувано 30.000 већ постојећих радних мјеста, те омогућено отварање око 3.500 нових.

Павловић је оцјенио да рад ИРБ-а постаје још значајнији након недавног усвајања Анекса Развојног програма РС у Народној скупштини РС, чиме се фактички продужава подршка развоју производних програма до 2012. године.

„У овој години почиње и поврат раније пласираних кредита, тако да ће по основу револвинга на располагању бити нових 53 милиона КМ, а до 2012. године око 150 милиона КМ“, рекао је Павловић, истичући да ИРБ РС значајно доприноси развоју и јачању Развојног програма РС.

Он је нагласио и значај форимрања Гарантног фонда РС, као самосталног правног субјекта, који би требало да почне са радом за око два мјесеца са 30 милиона КМ оснивачког капитала, а који ће банкама гарантовати за 50 посто износа траженог кредита за предузећа, посебно мала и средња.

Павловић је подсјетио да је Анексом Развојног програма РС предвиђено и формирање Фонда западно-крајишких општина, са 10 милиона КМ почетног капитала, за шта је задужена ИРБ.

Он је истакао да ће екипе ИРБ-а, на челу са њим, у наредном периоду обилазити фирме које су већ добиле кредите из Развојног програма, да би се на лицу мјеста увјерили да ли се средства користе у складу са достављеним планом.

Упитан да ли има проблема на директорској функцији, будући да су неки бивши челници ИРБ-а већ оптужени за кримналне радње и злопотребу положаја, а истражни поступци се воде и за још неке руководице који и даље раде у банци, Павловић је рекао да је још увијек у фази анализирања укупног стања и да у томе има пуну подршку и ангажман свих запослених.

 

Извор: ONASA