Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Носилац развоја РС добио нове просторије

Извор: Независне новине

Највиши званичници РС данас су свечано отворили нову зграду Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС у центру Бањалуке, површине 2.256 квадрата, која је плаћена нешто више од шест милиона КМ.

Снежана Вујнић, директор ИРБ-а, изразила је очекивање да ће им нови далеко бољи и модернији радни услови омогућити ефикаснији рад и још боље резултате.

"Сада су сви сектори ИРБ-а смјештени на једном мјесту, што нам омогућава бољу интерну комуникацију", казала је она.

Милорад Додик, предсједник РС, оцијенио је да је ИРБ својим финансијским операцијама успјела да стабилизује финансијско тржиште и допринесе развоју РС кроз подршку привреди и изградњи инфраструктуре локалних заједница.

"ИРБ је у једном сегменту остваривала и улогу мини-централне банке доприносећи стабилизацији пословних банака за вријеме свјетске финансијске и економске кризе", истакао је Додик.

Усљед те подршке, како је рекао, у проблеме нису запале домаће банке, већ само поједине банке с иностраним капиталом и то због операција својих матичних банака.

Коментаришући кашњење у изградњи објекта, Додик је рекао да то није било посљедица одлука ИРБ-а или Владе РС, већ искључиво извођача радова, који је у периоду кризе запао у проблеме.

"Увјерен сам да вриједи само оно што остане иза нас, а иза нас остаје ИРБ", нагласио је Додик.

Премијер РС Александар Џомбић рекао је да је ИРБ у протеклих пет година постала кредибилна институција и кључни фактор у развоју РС, истичући да је посебно важну улогу одиграла у периоду глобалне финансијске кризе.

"ИРБ је по многим оцјенама одиграла кључну улогу у стабилизацији и одржавању кредитне активности банкарског сектора и ликвидности привреде. За пет година пласирала је око 900 милиона КМ кредита и око 200 милиона КМ у хартије од вриједности. Кредитни пласмани имали су рок отплате од 15 до 20 година, уз грејс период од три године, и каматама од четири до шест одсто, што су најповољнији кредитни услови у региону", казао је Џомбић.

Напоменуо је да је ИРБ свој кредибилитет изградила и кроз сарадњу са значајним међународним финансијским организацијама, пласирајући до сада 50 милиона евра Европске инвестиционе банке (ЕИБ) и 28 милиона долара Свјетске банке. Џомбић је указао да су са Свјетском банком договорени нови пласмани у вриједности од 40 милиона долара, док са ЕИБ-ом преговарају за још 50 милиона евра.

Упитан да ли ИРБ све већим усмјеравањем на директне пласмане привреди, умјесто посредовања преко комерцијалних банака, почиње да излази из свог концепта, Џомбић је рекао да је ИРБ-у од старта остављена могућност за директне пласмане, што су и била улагања у обвезнице.