Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Подијељена четвртина новца од Телекома

Влада РС и Инвестиционо-развојна банка су за пројекте из Развојног програма РС до сада одобрили 298 милиона марака, што је скоро четвртина од укупне суме добијене приватизацијом "Телекома Српске".

За економско-социјалне пројекте, које одобрава Савјет за развој којим предсједава Милорад Додик, премијер РС, усмјерено је 267,6 милиона марака, док је за привредно-развојне пројекте који иду преко Инвестиционо-развојне банке одобрено 30,3 милиона.

У Министарству финансија РС напомињу да се ради о средствима која су одобрена, али већим дијелом још нису уплаћена. На рачуне крајњих корисника економско-социјалних пројеката, наводе, до сада су "легла" тек 68,4 милиона КМ.

Гледајући по областима, Савјет за развој РС је највише новца усмјерио у изградњу инфраструктуре – 229,2 милиона КМ, затим реформу здравственог система 20 милиона, те развој запослености и људских ресурса 18,4 милиона.

Највећи појединачна инвестиција у вриједности од 75 милиона марака, одобрена је за трајно рјешење клизишта Чемерно на путу Фоча – Гацко. По вриједности га слиједи пројекат изградње и модернизације путева у Сребреници са 37 милиона КМ, те реконструкција и опремање Клиничког центра Бањалука са 20 милиона. За експропријацију земљишта и некретнина за потребе изградње аутопута Бањалука – Градишка, те за изградњу тунела Стамболчић у Палама одобрено је по десет милиона КМ.

Инвестиционо-развојна банка РС (ИРБ) свој дио средстава добијених приватизацијом "Телекома Српске", пак, пласира кроз шест кредитних линија преко домаћих комерцијалних банака и микрокредитних друштава.

Највише новца ИРБ је одобрила за кредите предузетницима и предузећима у износу од 25,8 милиона КМ, затим пољопривреду 2,3 милиона, локалне заједнице два милиона КМ, те микробизнис у пољопривреди 218.170 КМ. За почетне пословне активности још није исплаћен ниједан кредит, док код стамбених кредита, за које је одобрено 12,3 милиона КМ, нису кориштена средства од приватизације "Телекома Српске", већ Фонда становања РС.

Највећи појединачни кредит, у износу од пет милиона КМ, одобрен је бањалучком предузећу "Бинис бетон". Слиједе фирма "Атлантик" из Бањалуке, која је добила 3,75 милиона КМ, "Студен-пром" из Зворника и "Боксит" из Милића са по три милиона КМ, те "АМ Међугорје" са 2,2 милиона КМ. Општини Милићи одобрено је два милиона КМ, а "Планинском добру" из Невесиња 1,3 милиона. У поступку обраде је кредит од три милиона КМ за фирму "Синецооп" из Лакташа.

Мирјана Чомић, извршни директор Сектора за пласмане у ИРБ, казала је да су задовољни досадашњом динамиком кредитних пласмана, посебно у источном дијелу РС. Изузетак су кредити за почетне пословне активности и микробизнис у пољопривреди.

"Нисмо задовољни досадашњим радом микрокредитних организација, јер се нису уопште укључивале у пласман средстава. Имамо, међутим, најаве да ће се то промијенити за десетак дана", казала је Чомићева.
Истоку РС двије трећине средстава

Савјет за развој РС је за економско-социјалне пројекте у источном дијелу РС до сада одобрио 170,75 милиона КМ или скоро двије трећине средстава.

Од тога је за средње развијене општине одобрен 95,1 милион КМ (35,5 одсто), за неразвијене општине 45 милиона (16,8 одсто), развијене општине 19,2 милиона (7,2 одсто), те изразито неразвијене општине 11,4 милиона (4,3 одсто).
 

 

Извор: Независне новине