Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Посјета ИРБРС Руској Федерацији отворила тржиште Републике Српске за улагање

Посјетом делегације Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Руској Федерацији створена је велика шанса за отварање тржишта Републике Српске за улагање и за директно увезивање наших привредника са руским привредницима. 

Ово је заједнички закључак вишедневних разговора делегације Инвестиционо-развојне банке Републике Српске са представницима извршне и законодавне власти Нижњеновгородске области и бројним руским привредницима, који су прихватили позив за учешће на нашој Другој инвестиционој конференцији „ИНВЕСТ СРПСКА 2022“, која ће бити одржана  почетком септембра у Приједору. Инвестициона конференција у организацији ИРБРС била би само увод у интензивну привредну сарадњу руских привредника и привредника Републике Српске.

Осим учешћа руских представника на нашој инвестиционој конференцији у плану је и одржавање посебног међународног форума привредника и представника власти Републике Српске и Руске Федерације. У плану је да форум буде одржан у Републици Српској до краја ове године, а организатор форума биће Инвестиционо-развојна банка Републике Српске.

Делегација Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, у чијем саставу су и амбасадор БиХ у Руској Федерацији Жељко Самарџија и почасни конзул БиХ у Нижњем Новгороду Игор Подколзин, наставила је данас посјету Руској Федерацији, у склопу снажне промоције потенцијала за улагање у Републику Српску.

Губернатор Нижњеновоградске области Глеб Никитин организовао је пријем за нашу делегацију у Нижњем Новгороду, уз подсјећање да Нижњеновгородска област и Република Српска имају потписан Споразум о трговинској сарадњи, као и Споразум о братимљењу градова Бања Лука и Нижњи Новгород.

Губернатор Никитин рекао је да постоји велико интересовање за појачану сарадњу са Републиком Српском и конкретно са Инвестиционо-развојном банком Републике Српске на реализацији пројеката за улагање у привреду Републике Српске.

В. д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац упознао је руководство Нижњеновоградске области са конкретним подацима које садржи инвестициони профил Републике Српске, као и инвестициони профили наших градова и општина, који су олакшали приступ информацијама заинтересованим инвеститорима. Он је нагласио да је циљ израде профила већи прилив квалитетних директних страних улагања у Републику Српску, нова запошљавања и јачање привредног амбијента и да је управо то разлог промоције потенцијала Републике Српске и у Руској Федерацији, али и у другим земљама.

Делегација ИРБРС одржала је и састанак са замјеником предсједника Скупштине Нижњеновоградске области Дмитријем Германовичем Красновим. Размијењена су мишљења о тренутној економској и политичкој ситуацији и могућностима за сарадњу и инвестиције у Републику Српску.

Представници нижњеновоградске извршне и законодавне власти пренијели су став да је сада прави тренутак за улагање Руске Федерације у Републику Српску и изразили наду да ће делегација Руске Федерације и Нижњеновоградске области почетком септембра посјетити Републику Српску.

У склопу посјете Нижњем Новгороду делегација ИРБРС положила је цвијеће на вјечни пламен у Кремљу Нижњег Новгорода у знак сјећања на жртве из Другог свјетског рата.

Током посјете Руској Федерацији делегација Инвестиционо-развојне банке Републике Српске претходно је посјетила Москву, гдје је одржан састанак са представницима Привредне коморе Руске Федерације и промовисан инвестициони профил Републике Српске, те профили наших општина и градова. Договорено је потписивање меморандума о сарадњи ИРБРС и Привредне коморе Русијке Федерације, у склопу које дјелује 155 регионалних привредних комора широм Русије.

Потписивање меморандума о сарадњи најављено је и са Владом Нижњеновоградске области. Посјета Нижњем Новгороду започела је јуче сусретом са бројним привредницима и представницима законодавне извршне власти у Привредној комори Нижњеновоградске области, који су показали велики интерес за промоцију потенцијала за улагање у Републику Српску.