Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Представљен Сектор за промоцију страних инвестиција

У Инвестиционо-развојној банци Републике Српске данас је представљан Сектор за промоцију страних инвестиција чији је циљ већи прилив директних страних улагања, новог запошљавања и јачања привредног амбијента.

В.д. директора ИРБРС Дражен Врховац рекао је да сектор основан након успјешно организоване и реализоване Прве инвестиционе конференције ИРБРС „Могућности и изазови привредног развоја Српске“. 

„Улога овог Сектора је идентификовање инвестиционих могућности, потенцијала и капиталних пројеката Републике Српске и њених општина и градова како би били стављени на располагање страним инвеститорима, међународним институцијама и организацијама“, навео је Врховац.

У складу с тим је потписан Споразум о пословно-техничкој сарадњи између ИРБРС и Савеза општина и градова Српске ради израде инвестиционих профила општина и градова. До данас су све локалне заједнице, њих 64, добиле од ИРБРС упитнике за инвестиционе профиле, обављен је разговор са представницима 63 локалне заједнице, а достављена су 26 попуњена инвестициона профила од општина и градова. У ИРБРС очекују да ће до краја фебруара све локалне заједнице доставити своје инвестиционе профиле.

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске успоставила је базу података за стране инвестиције у коју се уносе инвестициони профили локалних заједница на српском и енглеском језику, а подаци ће бити ажурирани свака три мјесеца.

У бази података су, између осталог, наведене информације о људским ресурсима, пословном окружењу, пословним и слободним зонама, те некретнинама у власништву локалне заједнице, постојању кластера, укупним трошкови пословања у тој локалној заједници, подршци инвеститорима, те капиталним пројектима.

Врховац је рекао да инвеститори често долазе у ИРБРС тражећи неопходне информације.

„И страни и домаћи инвеститори на једном мјесту моћи ће да преузму и добију све потребне податке и да на основу тога планирају своје инвестиције у Српској на добробит свих нас у Републици“, изјавио је Врховац.

Он је рекао да ИРБРС упоредо са инвестиционим профилима локалних заједница ради и инвестициони профил Републике Српске, који ће осим републичких потенцијала садржати и портфолио све 64 локалне заједнице.

„Очекујемо да до краја овог мјесеца комплетирамо све локалне заједнице у Српској и ово је системски приступ промоцији свих тих општина и градове, као и саме Српске“, каже Врховац.

Он је рекао да је стабилно и повољно улагати новац у Републику Српску, која има бројне потенцијале од енергетике до туризма и рударства.

Врховац наглашава да је Сектор за стране инвестиције ИРБРС први контакт са страним улагачима, те да ће након тога нова републичка Дирекција за стране инвестиције оперативно радити са међународним инвеститорима.

„Ради се о капиталном пројекту јер смо направили системско рјешење, односно на једном мјесту се могу добити све неопходне информације потребне инвеститорима“, оцијенио је Врховац.