Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Премијер Вишковић у посјети ИРБРС: Повећање лимита за стамбене кредите

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске повећаће за 12 одсто максимални износ стамбених кредита, односно са 150.000 КМ на 170.000 КМ, закључено је на састанку предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића са в.д. директора ИРБРС Драженом Врховцем и члановима Управе.

Премијер Републике Српске, који је посјетио данас сједиште ИРБРС у Бањој Луци, рекао је да je подизање лимита за стамбене кредите jедан од добрих корака ИРБРС усмјерених на становништво, али да се упоредо ради и на подршци привреди Републике Српске.

В.д. директора ИРБРС Дражен Врховац објаснио је да тренутни износ, због раста цијена некретнина, више није довољан за куповину озбиљнијих стамбених јединица и да се ИРБРС зато одлучила на овај корак, у складу са захтјевима корисника.

„Договорили смо се да упутимо Влади РС приједлог измјене правила, како би овај износ убудуће био 170.000 КМ“, рекао је Врховац.

Веб-сервис

Управа ИРБРС представила је предсједнику Владе веб-сервис за помоћ привреди и локалним заједницама приликом аплицирања за пројекте за добијање донаторских средстава, који омогућује брзу претрагу доступних јавних позива за додјелу бесповратних средстава и других видова подршке.

Врховац је објаснио да се нови софтвер ове банке односи на прикупљање свих јавних позива донатора у БиХ, а тичу се Републике Српске, као и европских приступних фондова.

„На сајту се налази база података у којој правно лице, локална самоуправа, комунално предузеће треба само да се региструју. Ми прикупљамо позиве и достављамо сходно дјелатности коју ко обавља и заједно са њима пишемо апликацију и пројекте како би што више донаторских средстава повукли у Српску и да би наши привредници и локалне самоуправе имали више новца на располагању, а то утиче и на развој Републике Српске“, рекао је Врховац.

Премијер Вишковић је оцијенио да је софтвер за прикупљање јавних позива, који се налази на сајту ИРБРС, велика помоћ за привреднике и локалне самоуправе заинтересоване за добијање одређених средстава.

Спас привреде Републике Српске

„Не смијемо занемарити улогу ИРБРС у протекле три године. Можда смо једина заједница у региону која је у вријеме пандемије вируса корона одлучила да је каматна стопа за све кредите који иду преко ИРБРС 0,5 одсто, а и данас је на том нивоу“, рекао је Вишковић.

Он је навео да је ИРБРС од оснивања инвестирала више од три милијарде КМ у привреду, од чега су око 2,4 милијарде КМ кредитна средства, а остатак хартије од вриједности.

„То је направило добар ефекат за привреду Републике Српске и чињенице говоре да у времену када су многи губили хиљаде радних мјеста, Република Српска из дана у дан повећава број запослених, спољнотрговински салдо, покривеност увоза извозом…”, истакао је Вишковић.

В.д. директора ИРБРС Дражен Врховац рекао је да је ИРБРС, заједно са Владом Републике Српске, протеклих година низом мјера спасила домаћу привреду и да је своју праву сврху показала у кризама.

„Наш финансијски резултат 2021. године је 4,1 милион КМ, а прелиминарни извјештај за прошлу годину се креће око 7,3 милиона КМ“, рекао је Врховац.

Стране инвестиције

Говорећи о промоцији потенцијала за улагање у Републику Српску Врховац је подсјетио да је један од закључака Прве инвестиционе конференције „ИНВЕСТ СРПСКА“ био да ИРБРС преузме посао око промоције, након чега је основан Сектор за промоцију страних инвестиција.

„У протеклом периоду смо обишли доста земаља. Ја већ сутра на позив аустријких привредника и инвестиционих фондова путујем у тродневну посјету Бечу. Претходно смо тамо упознали њихову привредну комору и дијаспору и о могућностима директних улагања, али и улагања у оквиру различитих пројеката Владе РС.

Говорећи о најављеном српско-руском форуму Врховац је рекао да се у међувремену јавило много потенцијалних инвеститора из Италије, Мађарске, Аустрије и других земаља, због чега су одлучили да форум, који ће бити одржан у септембру у Бањалуци, обухвати и друге земље.