Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Проширење и унапређење квалитета услуге управљања комуналним отпадом на подручју општине Нови Град

Извршни директор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Ненад Мејакић, заједно са Дрљача Мирославом, начелником општине Нови Град, присуствовао је реализацији пројекта „Проширење и унапређење квалитета услуге управљања комуналним отпадом на подручју општине Нови Град“.  Овај пројекта подржан је средствима из 6. годишњег циклуса Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској“.

Његова укупна вриједност је око 190 хиљада КМ од којих 90 хиљада КМ представљају бесповратна средства обезбјеђена из Финансијског механизма. У оквиру пројекта извршена је набавка камиона за одвоз отпада док ће се обезбиједити и око 165 контејнера, од којих ће 25 обезбиједити општина Нови Град а 140 ће донирати Град Приједор као парнер на пројекту. На овај начин омогућено је фреквентније одвожење комуналног отпада како са постојећих тако и са 9 нових локација. Посебна вриједност пројекта представља чињеница да је исти резултат међуопштинске сарадње три јединице локалне самоуправе (Нови Град, Приједор и Крупа на Уни).

Ово је трећи пројекат који је подржан бесповратним средствима Финансијског механизма на подручју општине Нови Град а њихова укупна вриједност је око 370 хиљада КМ од којих је 230 хиљада КМ обезбјеђено из Финансијског механизма. Тако је поред овог пројекта у претходном периоду подржана изградња секундарне водоводне мреже у насељу Жарковац те набавка три мини сиране са циљем подизања капацитета за производњу традиционалног сира на овом подручју.

Финансијска подршка ИРБРС корисницима са подручја општине Нови Град, поред на бесповратној основи, доступна је и путем кредитних средстава Банке те пласмана у ХоВ. Тако је у претходном периоду на овом подручју пласирано још 17 милиоина КМ од којих 15 милиона кредитних средстава, те 2 милиона путем пласмана у ХоВ. Од укупног износа кредитних пласмана 6,5 милиона КМ се односи на подршку предузетницима и предузећима, локална пољопривредна производња подржана је са 2,2 милиона КМ, 1,3 милиона КМ одобрено је из КЛ за јединице локалне самоуправе док је путем стамбених кредита одобрено 5 милиона КМ што је омогућило рјешавање стамбеног питања за 112 корисника на подручју ове општине.