Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Ревидирање листе стратешких предузећа

Влада РС требало би да у наредних мјесец дана заврши ревидирање листе стратешких предузећа и одреди која од њих до даљег неће бити предмет приватизације, потврдила је Драгана Тучић, извршни директор Сектора за продају и реструктурисање у Инвестиционо-развојној банци РС.

Према њеним ријечима, ревидирана листа омогућиће Инвестиционо-развојној банци да припреми план приватизације за 2008. годину, којим ће бити обухваћена сва предузећа код којих не постоје препреке за продају државног капитала. Ревидирање листе наложила је Народна скупштина РС у септембру прошле године, имајући у виду да је постојећа листа у вишегодишњој примјени, а да се, у међувремену, знатно измијенило фактичко и структурно стање у предузећима, као и привредни амбијент у Српској.

– Влада ће водити рачуна да се на листи задрже сва предузећа која обављају дјелатности од стратешког значаја, а то су производња и дистрибуција електричне енергије, нафтна индустрија, жељезнички саобраћај, телекомуникације, водоснабдијевање, рударство и шумарство, јавни медији, игре на срећу, те производња оружја и војне опреме – објашњава Тучићева.

Према постојећој листи стратешких предузећа у РС, 62 још нису приватизована, а од тог броја, 15 је у стечају, тако да неће ни бити предмет приватизације. Само на подручју Бања Луке налази се 20 предузећа која спадају у ред стратешких.

– “Аеродроми РС”, “Лутрија РС”, “Поште Српске”, “Крајинапетрол” и “Електрокрајина” задржаће статус стратешких предузећа, а која од њих ће се наћи у плану приватизације за ову годину зависи од одлуке Владе РС. Када је ријеч о комуналним предузећима, као што су “Топлана” и “Водовод” у Бањој Луци, готово је сигурно да неће бити предмет приватизације и да ће се њихов статус рјешавати у сарадњи с локалним заједницама – наводи Тучићева.

Министар саобраћаја и веза РС, Недељко Чубриловић, каже да је приватизација “Аеродрома РС” одложена до даљег, јер је то предузеће од посебне важности за Републику Српску, али да ће је бити у сваком случају.

– Када је у питању Електропривреда РС, Влада РС је, својим закључком од 17. јула 2006. године, одлучила да нема приватизације већ изграђених електроенергетских објеката у РС, али није забранила улагања у електроенергетски сектор, било да се ради о новим објектима, или постојећим – објашњава министар привреде, енергетике и развоја РС, Рајко Убипарип.

Према његовим ријечима, Влада спроводи Акциони план преструктурисања електроенергетског сектора и због тога није препоручљиво ићи у већинску приватизацију електроенергетског сектора. Тиме би се, истиче Убипарип, изгубиле карике у управљању предузећима из система ЕРС, гдје Влада РС има већински пакет акција.

Статус стратешких предузећа, с обзиром на то да се ради о предузећима намјенске индустрије, задржаће и пет “Чајавчевих” предузећа и то “Чајавец – Мјерно-детекторски уређаји”, “Чајавец – Специјални уређаји”, “Чајавец – Телекомуникације и електроника”, “Чајавец – Професионална електромеханика” и “Чајавец – Просторна техника”.

– Када ће ова предузећа бити приватизована, зависи првенствено од разрјешења имовинско-правних проблема насталих подјелом бившег “Чајавца” – додаје Тучићева.

Робна кућа “Боска” и Фабрика алатних машина “Јелшинград” тренутно су у процедури спровођења поступка финансијског реструктурисања, по чијем окончању ће се, у најкраћем року, приступити њиховој приватизацији, док је ОДП Ветеринарско-сточарски центар Бања Лука тек недавно започео поступак усклађивања са Законом о предузећима, односно пререгистрацију у акционарско друштво, као предуслов за примјену било којег од важећих метода приватизације.

– Метод приватизације предузећа УНИС Ваљаоница ХВТ и хотела “Босна” биће познат након ревидирања листе стратешких предузећа, а што се тиче Регионалног центра за примјену науке у пољопривреди, који од 2002. године не обавља своју дјелатност, Инвестиционо-развојна банка анализираће још једном ситуацију у овом предузећу и предложити начин рјешавања његовог статуса – наводи Тучићева.

 

Извор: Фокус