Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

IRB RS
[post_tags]

Свечано отворена новоизграђена хладњача у Мркоњић Граду

Извор: www.mrkonjic-grad.rs

У Мркоњић Граду данас је свечано пуштена у рад новоизграђена хладњача у мјесту Котор. Хладњача ће воћарима обезбиједити складиштење до 60 тона воћа и додатну обуку како би се повећао принос.

Oтварању хладњаче присуствовали су министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија, директор за сарадњу при Амбасади Швајцарске Хозе Гунтерн, шеф регионалне канцеларија Развојног програма УН (УНДП) у Бањалуци Горан Вукмир, директорица Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Сњежана Вујнић и представници Министарства управе и локалне самоуправе Републике Спске.

Изградња хладњаче дио је пројекта „Од воћара до предузетника: подршка складиштењу воћа у хладњачама“, чија је укупна вриједност 91.900 КМ, а обезбијеђена су из Финансијског механизма за подршку развојним пројектима у износу од 73.500 КМ и Општине Мркоњић Град у износу од 18.400 КМ.

Финансијски механизам интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској је успостављен кроз заједничку иницијативу Владе Швајцарске, Министарства финансија Републике Српске, Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске, Инвестиционо-развојне банке Републике Српске и Развојног програма Уједињених нација (УНДП-а) у Босни и Херцеговини.

Начелница општине Дивна Аничић је истакла да је изградњу ове хладњаче види као помоћ воћарима, који ће добити додатну вриједност овим пројектом.

„Пред нама је велики посао око хладњаче, а уз подршку људи који то знају и вас који производите воће то заједно можемо успјети. Желим да ова хладњача буде пуна ваших производа и да вама који се бавити тим тешким радом и радите у својим воћњацима и пластеницима донесе додатну зараду“, истакла је Аничићева.

Министар Тегелтија честитао је општини Мркоњић Град што се изборила да буде унутар осам пројеката који се финансирају из Финансијског механизма, те да наставе са реализацијом оваквих и сличних пројеката и у будућности.

Сњежана Вујнић директорица Инвестиционо-развојне банке изразила је наду да ће општима Мркоњић Град имати још оваквих пројеката и да ће бити финансирани из ових средстава.

„Хладњача ће имати функцију у развоју пољопривреде ове општине и шире регије, и биће створени добри услови за пласман пољопривредних производа. Хладњача ће омогућити да се остваре повољнији финансијски ефекти и да пољопривредници производе продају када хоће“, рекао је предсједник Задружног савеза Републике Српске Рајко Кулага.

Начелник Одјељења за привреду и финансије Томислав Тодоровић рекао је да нема успјешног малинарства без расхладног система.

„Радимо на унапређењу укупне воћарске производње на подручју наше општине, посебно на унапређењу производње малине и другог јагодичастог воћа“, истакао је Тодоровић.

Партнери са општином Мркоњић рад на овом пројекту су Удружење воћара и произвођача ракије „МГ Савка“ и општина Рибник.