Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Свечаном академијом обиљежено 80 година „Гласа Српске“

Свечаном академијом у бањалучком Банском двору „Глас Српске“ обиљежио је осам деценија постојања и рада.

Свечаности су присуствовали в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац и директор Сектора за пласмане Срђан Ивошевић.

„Кроз редакцију „Гласа Српске“ до сада су прошле на стотине новинара и репортера, мијењало се име државе, власти, уредници, политике, али „Глас“ је увијек био ту. За народ и уз народ. И тако ће и остати у сусрет новим јубилејима“, поручено је са свечане академије, које је уприличена у понедјељак, 31. јула.

Темељи овог најстаријег гласила ударени су на тај дан 1943. године у Жупици код Дрвара, а данашњу редакцију већ деценију води Борјана Радмановић Петровић са мјеста главне и одговорне уреднице.

“Глас Српске”, како је рекла током академије, није дозволио да га прегази вријеме.

„Остао је виталан и живахан, а захваљујући свима који данас стварају у њему, чини се живљи него икад. Наше новине и портал мјесечно чита више од милион људи. Остали смо најважнији национални штампани медиј у оквирима Републике Српске, али, што нам је посебно драго, постали смо препознатљиви и у регионалним оквирима“, рекла је Радмановић Петровић.

Како се “Глас” развијао и које је успјехе и препреке уписао у својој већ дугој историји, сумирано је у десетоминутном филму, а своја сјећања на дане када је предводио редакцију на свечаности је са присутнима подијелио и Небојша Радмановић, „Гласов“ дугогодишњи директор и уредник још из осамдесетих година прошлог вијека.

Посебан печат академији поводом важног јубилеја дала је етно-група „Траг“, али и умјетнички дио програма који је потврдио и да је „Глас“ растао заједно са Бањалуком и обрнуто јер је, како се чуло, дуго у граду постојао израз гласовци, за школу новинарства коју је „Глас“ створио, а била је част бити њен полазник.

Покровитељ свечане академије, предсједник Републике Српске Милорад Додик, нагласио је се „Глас“ стално борио за постојање.

„Он је био глас овог народа и претеча овога што се зове Република Српска“, рекао је Додик.