Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Тим који управља капиталом тешким 2,5 милијарде

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (ИРБ) је претеклих мјесеци доспјела у жижи јавности, а поједини њени менаџери постали траженији и од жираната.

Првенствени разлог томе су најповољнији кредити на финансијском тржишту РС које је та институција ових дана почела пласирати преко комерцијалних банака и микрокредитних друштава.

Мирјану Чомић, извршног директора ИРБ задужену за пласмане, питали смо да ли је била принуђена промјенити број мобилног телефона од, несумњамо, силних позива оних који би да добију кредит "преко везе".

"Нисам промијенила број, али батерију мобилног морам пунити цијели дан", каже она уз осмијех.

Увјерава, међутим, да су такви позиви узалудни, јер ће се, наводи, кредити одобравати само уз поштовање предвиђених процедура у којима ће пажљиво бити размотрен сваки захтјев који буде приспио у девет изабраних финансијских кућа.

Чомићева, тридесетдвогодишњи магистар економије и инвестициони менаџер, дио је амбициозног руководства ИРБ, институције која је са радом почела средином прошле године. Четири од седам високих менаџерских позиција заузели су стручњаци млађи од 40 година, а сваки пет запослени службеник је магистар или припрема магистарски рад.

На челу банке налази се Јасминко Јотић, за кога многи који га познају кажу да својим приступом послу потпуно одудара од уобичајеног стереотипа учмалог државног чиновника. Без пуно дипломатског увијања свима је, тврде, спреман рећи оно што му је уму ако наиђе на непотребне препреке без обзира на посљедице које због тога може имати.

Основни задатак ИРБ-а, истиче он, није тек пласирање кредита од новца добијеног приватизацијом "Телекома Српске" какав се утисак можда стиче у јавности, већ заправо утврђивање својеврсног биланса имовине РС, изузимајући републички буџет и успоставу система који ће моћи валоризовати ефекте управљања ентитетским капиталом.

"Успостављамо нови стандард у погледу организационог система, брзине одлучивања и начина извјештавања. Овдје ће се, за разлику од других институција, моћи тачно оцијенити рад сваког менаџера, што је потпуно нови приступ", каже Јотић.

Истиче да је до сада од стране надлежних у Влади РС имао потпуно одријешене руке да своје замисли спроведе у дјело. Управо је на његово инсистирање, приликом попуне највиших менаџерских мјеста, банка отворила врата за млађе кадрове, која су у већини других органа јавне управе обично закључана од стране старосједилаца који су зарадили кофеински удар од деценија државног посла.

Најмлађи члан колегијума ИРБ је Драгана Тучић, тридесетједногодишњи челник Сектора за продају и реструктурирање, која је у ту институцију прешла из Дирекције за приватизацију гдје је била задужена за спровођење техничког дијела приватизације стратешких државних предузећа.

"Овдје је посао динамичнији, јер је измјенама закона уведено више метода продаје државног капитала у предузећима, првенствено преко берзе", каже Тучићева напомињући да сектор којим управља прави посао ускоро тек чека када Влада ревидира листу стратешких државних предузећа.

Сектор за макроекономске анализе води Огњен Ђукић, тридесеттрогодишњи магистар економских наука који је звање стекао на школовању у САД. Иако млад може се рећи да има прилично радно искуство – Централна банка БиХ, ОХР, Управа за индиректно опорезивање… У ИРБ, тврди он, није дошао првенствено из финансијских мотива, већ да "остави нешто иза себе".

"Ово што ми радимо је потпуно нови концепт у цијелој БиХ, што га чини изузетно атрактивним, поготово за млађе кадрове", истиче он.

Као други позитиван дио садашњег радног мјеста наводи то што употпуности може исказати своју креативност, за разлику од других финансијских кућа гдје се обично постаје тек дио уходаних оперативних шаблона.

Мирјана Чомић, такође, наводи да је посао у ИРБ занимљив, али и истовремено јако одговоран, с обзиром да постављају на ноге институцију која ће, вјерује, бити од велике користи и многим будућим генерацијама.

Колика одговорност стоји на њиховим плећима можда најбоље илуструје податак да ИРБ управља са шест јавних фондова РС чија вриједност имовине прелази 2,5 милијарди марака.

Специјалан изазов имаће Горан Маџар, извршни директор Сектора за корпоративно управљање, који има задатак да уведе ред у управљање државним акцијама РС. Посебно се то односи на предузећа у којима је држава мањински акционар и гдје су представници РС практички самовољно доносили одлуке неријетко на штету ентитетске имовине. Сада су, међутим, сви они и прије и послије сваке сједнице акционарске скупштине дужни анализирати одлуке и благовремно извјештавати ИРБ како и својим потезима, тако и оних који имају намјеру радити против јавног интереса и имовине. Уколико се представници државног капитала оглуше о те задатке, ИРБ о томе извјештава Владу која одлучује о њиховом санкционисању.

Да би се сви задаци које има ИРБ могли исказати у поном капацитету "млади лавови" морају имати подршку искуснијих колега. Велики допринос у раду ИРБ, наглаша директор Јотић, имају Јован Радић и Снежана Вујнић, руководиоци задужени за правне, односно финансијске и рачуноводствене послове, који управо због искуства могу правовремено и адекватно реаговати на све препреке и замке на које нова институција наилази.

"Убијеђен сам да је овај концепт добар, а то није само моје мишљење већ то потврђује и чињеница да сличан систем желе успоставити Хрватска и ФБиХ", наглашава Јотић.

 

 

Извор: Независне новине