Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Ускоро кредити

Први кредити, који ће бити обезбијеђени из средстава Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, требало би да буду оперативни већ почетком марта, потврдио је за „Фокус“ портпарол ИРБ РС Зоран Поповић.

Прије тога ИРБ треба да потпише уговоре са комерцијалним банкама и микрокредитним организацијама које су спремне да користе те кредитне линије.

– Конкурс за банке расписан је прије десет дана, а рок за пријаве истекао је у петак. Петнаест комерцијалних банака и микрокредитних друштава пријавило се на јавни позив. Сада ћемо почети с разматрањем пристиглих пријава, а већ ове седмице почеће и потписивање уговора. Очекујемо да ће први кредити бити оперативни већ од првог марта – каже Поповић.

Он истиче да су презентације кредитних линија, које је ИРБ већ одржала у неким општинама РС биле одлично посјећене.

– Интерес за поједине кредитне линије варира од општине до општине. У развијеним општинама као што је Требиње највише интересовања изазвале су кредитне линије за мала предузећа и предузетнике, као и стамбени кредити, док у неразвијеним општинама као што су Невесиње и Фоча највише интересовања влада за кредитне линије које се односе за микробизнис и пољопривреду – истиче Поповић.

Он додаје да су поједине општине имале примједбе на камтне стопе и услове обезбјеђења кредита за микробизнис у пољопривреди.

– То су изразито неразвијене општине у којима су грађани већ корисници одређених кредита с неповољним каматним стопама  или су жиранти одређених субјеката. Такође, постоје и одређена нереална очекивања, у смислу да ово нису кредитне линије, већ грант средства, што није тачно – наглашава Поповић и додаје да ће ИРБРС иницирати неке приједлоге како би пољопривредницима олакшала приступ појединим кредитним линијама.

– Ми разумијемо мале пољопривреднике којима је тешко испунити прописане услове, обезбједити жиранте и слично, па ћемо ми највјероватније понудити неке приједлоге који ће бити корисни при њиховом избору. Међутим, начин обезбјеђења кредита одредиће пословне банке, јер оне у крајној линији сносе цјелокупан ризик поврата тих средстава – подсјетио је Поповић.

Презентација кредитних линија по локалним заједницама траје до 21.фебруара.

 

 

Извор: Фокус