Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Врховац на „Бањалука енергетском форуму“

„Бањалука енергетски форум – уштедимо енергију”, на којем су представљени начини финансирања изградње соларних панела у компанији и нова технолошка рјешења у области соларне енергије, одржан је данас у Бањој Луци.

Форум су отворили премијер Републике Српске Радован Вишковић, министар привреде и предузетништва Војин Митровић и предсједник Уније послодаваца Саша Тривић. Форуму је присуствовао и в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац.

Форум је окупио више од 300 учесника, укључујући регионалне произвођаче из области обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности, потенцијалне кориснике, односно компаније, представнике Владе Републике Српске, Европске уније, банкарског сектора и међународних организација. Скуп је организовала Унија послодаваца Републике Српске у сарадњи са Министарством привреде и предузетништва.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да у Републици Српској неће бити повећања цијене струје у 2024. години.

Вишковић је рекао да је захтјев пословне заједнице и инвеститора да се ПДВ плаћа на разлику између произведене и потрошене енергије што је, по његовом мишљењу, оправдано. Премијер Вишковић је истакао да је у Републици Српској покренут процес енергетске транзиције и то путем инсталације соларних панела на домаћинства, што је једна од мјера за ограничавање цијена електричне енергије.

„Подршка ЕУ је добродошла и увијек су, бар декларативно, подржавали овакве ствари када су у питању обновљиви извори енергије. Ми испуњавамо и обавезе из енергетске заједнице. Мислим да смо овдје партнери. Не може се простор Балкана или БиХ изоловати у односу на читаву Европу“, истакао је Вишковић.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић рекао је да је „Бањалука енергетски форум – уштедимо енергију“ прилика да се дође до нових идеја и рјешења за уштеду енергије како би се олакшало пословање привредним субјектима.

Митровић сматра важним да се укаже на то да утрошак енергије заузима значајно мјесто и у укупним трошковима пословања, због чега је настао мото „Уштедимо енергију“.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић рекао је да су због повећања цијене енергије многи изгубили на конкурентности, али да се нада да цијене неће расти у скоријој будућности.