Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Врховац: Увођење платног промета без ризика за ИРБРС

Измјенама и допунама Закона о Инвестиционо-развојној банци Републике Српске, којим се предвиђа увођење платног промета и пријем депозита, не нарушава се систем пословања ове банке те нема ризика за кориснике, рекао је за Срну в.д. директора Дражен Врховац и појаснио да ће сада постојати и могућност отварања рачуна што су до сада радиле само комерцијалне банке.

Говорећи о процесу усклађивања Врховац је рекао да је то дуготрајан процес и да ће се испунити сви услови да би ИРБРС могла да послује на овакав начин, наводећи да то подразумијева и поштовање правила ОФАК-а, односно америчке Канцеларије за контролу имовине странаца.

„Апсолутно се ИРБРС не излаже ризику. ИРБРС када испуни све услове и добије потребне лиценце и дозволе за обављање платног промета, неће моћи отварати рачуне правним ни физичким лицима која се налазе на ОФАК листи“, указао је Врховац.

Каже да ће ИРБРС бити потписник свих правила ОФАК-а, али и других међународних уговора и принципа по којима функционишу све банке, истакавши да се на овај начин јача позиција ИРБРС јер ће сада клијентима пружати више услуга.

Указује да се управо о томе и јасно говори у Закону о ИРБРС, у којем је прописано да ће Банка за обављање ових послова успоставити поуздан и дјелотворан систем, са одговарајућим управљачким и контролним механизмима, те да ће успоставити посебни организациони дио за обављање ових послова.

„Опозиција често изврће појмове и дезавуише јавност. ИРБРС ће поштовати сва правила која дефинише Централна банка и надлежне агенције“, истакао је Врховац.

Такође, Законом је дефинисано да средства настала у вези са обављањем наведених послова не могу користити за финансирање дјелатности фондова којима управља ИРБРС.

С тим у вези нема опасности ни за кориснике кредита ИРБРС, појашњава Врховац, те наглашава да повећање интересовања за подстицајне кредитне аранжмане говори о повјерењу физичких и правних лица.

„Раст одобрених стамбених кредита је 100 одсто у односу на годину раније. Номинално, већ крајем маја испунили смо план за ову годину. То се никада до сада није десило“, појаснио је Врховац.

Када је ријеч о пружању подршке привреди, Врховац подсјећа да ИРБРС обезбјеђује најповољније кредите уз ниску каматну стопу, а све с циљем модернизације производње у Српској, повећања продуктивности и конкурентности у региону.

„Задржали смо каматну стопу за увођење нових технологија од 0,5 одсто. Уводили смо и друге кредитне линије које су на располагању привредницима“, рекао је Врховац.

Каже да ИРБРС одговара захтјевима привреде и да константо проширује своју понуду.

„Покрили смо све привредне дјелатности. Имамо најдуже рокове исплате и мислим да су наше камате најквалитетније на тржишту“, нагласио је Врховац.

У припреми је и други Инвестициони форум у организацији ИРБРС, подсјећа Врховац и додаје да је партнер ове године највећа инвестициона платформа на свијету АИМ Глобал.

„Они ће путем своје мреже позвати све инвеститоре да дођу на Јахорину у новембру гдје ће Република Спрска представити могућности инвестирања за међународне и домаће привреднике“, рекао је Врховац.