Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

За исток Српске 200 милиона КМ

Источно Сарајево: Инвестиционо-развојна банка Републике Српске јуче је у Источном Сарајеву представила шест нових кредитних линија и упознала потенцијалне кориснике са условима и начином пласмана средстава.

Извршни директор за пласмане Мирјана Чомић објаснила је да се ради о линијама намењеним за почетне пословне активности, микробизнис у пољопривреди, предузећима, привредним предузећима и онима која се баве искључиво пољопривредом , као и стамбеним кредитима и јединицама локалне самоуправе. Ријеч је о износу од 660 милиона КМ из Развојног програма РС од прошле до 2010. године.

– Кроз шест линија и инвестиција у виду хартија од вредности у овој години би требало да буде пласирано око 270 милиона марака – додала је Чомићева, напомињући да ће „200 милиона КМ из привредно развојног програма РС, лоцираних у Фонд за развој источног дела РС, бити пласирано до 2010. године:“

Вршилац дужности директора Фонда за развој источног дела РС Бранислав Суботић каже да је износ од 200 милиона КМ „загарантован и омогућиће источном делу да равномерно са западним може конкурисати за пројекте.“ Шансу ће, нагласио је, имати само развојни програми.

Презентација је била веома посећена. Одборник СНСД у Скупштини града Источно Сарајево Петар Маринковић сумња „да ће све ићи регуларно“.

Нисам сигуран да ће кредити доћи до оних којима су заиста потребни. Бојим се да ће и овог пута кредите и новац добити они који га већ имају – каже Маринковић  и сугерише да би локална заједница могла интервенисати формирањем гаранцијских фондова и помоћи почетницима у бизнису који немају пара нити имовине да би је дали под хипотеку.
 

 

Извор: Еуроблиц