Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Закључци Друге инвестиционе конференције „ИНВЕСТ СРПСКА 2022“

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (ИРБРС), заједно са Владом Републике Српске и у партнерству са Prointer ITSS, успјешно је организовала Другу инвестициону конференцију „ИНВЕСТ СРПСКА 2022“, која је под слоганом „Инвестирајте у Српску“ одржана од 5. до 7. септембра 2022. у Приједору.

На једном мјесту конференција је окупила велики број релевантних учесника из пословне и академске заједнице, јавног сектора, финансијских и осталих партнерских институција ИРБРС из региона и шире. Конференција се бавила актуелним глобалним дешавањима и њиховим утицајима на домаћа друштвено-економска кретања и инвестициону атрактивност Републике Српске у међународним оквирима.

Коначан закључак Друге инвестиционе конференције “ИНВЕСТ СРПСКА 2022” је да је Република Српска добро мјесто за улагање, да има фантастичан географски положај, одличну пореску политику, стимулативна давања и подстицаје доступне и међународним инвеститорима.

То је рекао в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац на представљању Закључака.

“Покушавамо на сваки могући начин да искористимо геостратешке прилике. Искрено вјерујемо у то и имамо шта да покажемо што се тиче Републике Српске и могућности улагања”, рекао је Врховац у завршном обраћању на крају конференције, која је у три дана окупила више од 200 учесника из више земаља.

Он је поновио да закључак који све обавезује јесте о приступању иницијативи “Отворени Балкан”.

Врховац је нагласио да учесници конференције сматрају да је то добра и квалитетна идеја, намијењена јпромоцији инвестиционих потенцијала и привлачењу страних инвеститора земљама чланицама иницијативе.

“То је веома битно. Премијер Републике Српске Радован Вишковић и предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија посебно су истакли да не смијемо бити искључени из тих дешавања и да морамо ускладити своје процедуре да бисмо могли да приступимо иницијативи Отвореног Балкана“, рекао је Врховац.

Према његовим ријечима, развојне банке су идентификоване као кључни носиоци одређених активности које могу знатно допринијети промоцији Републике Српске.

“Што се тиче Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, препорука у закључцима је да се интензивирају активности на пољу промоције, увезивање са свим институцијама у Влади Републике Српске које учествују у привлачењу инвестиција и креирање заједничке базе која ће омогућити знатно брже инвестирање у Српску”, навео је Врховац.

Он је додао да је низ закључака везан и за енергетски сектор, за сектор производње енергије из обновљивих извора који обилује атрактивним пројектима који су већ заступљени у Српској, али имају и огроман потенцијал.

“У геостратешким кретањима енергија постаје кључни параметар за сваку земљу која држи до себе, а Република Српска жели да инвестира у електричну енергију добијену из обновљивих извора”, нагласио је Врховац.

Он је закључио да ће се Република Српска потрудити да максимално искористи све шансе и прилике које јој се пруже.

Закључке конференције Инвестиционо-развојна банка Републике Српске упутиће Влади Републике Српске на разматрање, с циљем заједничке израде конкретних мјера и координисања активности на инвестиционој промоцији Републике Српске.