Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Акцијски фонд преузео управљање Крајина осигурањем

Представници државног капитала РС преузели су управљање бањалучким "Крајина осигурањем" од групе бизнисмена на челу са Драгутином Шипком, која је тим друштвом руководила дуги низ година упркос томе што је оно у већинском власништву РС, сазнају "Независне".

Смјена се десила на недавно одржаној сједници Скупштине акционара "Крајина осигурања", коју је сазвао Акцијски фонд РС, као власник око 70 одсто акција у том друштву.

У Инвестиционо-развојној банци РС (ИРБ), која управља Акцијским фондом, казали да су сједницу Скупштине акционара сазвали након што се на такав њихов захтјев оглушио Управни одбор "Крајина осигурања".

Одлуком присутних акционара, наводе у ИРБ, промијењен је Статут "Крајина осигурања", смијењен директор Драгутин Шипка, а за вршиоца дужности директора постављена је Мила Громилић. Скупштина је, такође, у складу са Законом о јавним предузећима укинула Управни одбор тог осигуравајућег друштва, а у Привремени надзорни одбор, који је преузео његове ингеренције, поставила представнике Акцијског фонда.

У ИРБ кажу да сада слиједи поступак избора "сталног" надзорног одбора и директора путем јавног конкурса, а само осигуравајуће друштво је већ уврштено на слободно тржиште Бањалучке берзе.

Шипка, који преко своје фирме "Еуро-Еx" има око 22 одсто акција у "Крајина осигурању", дужи низ година био је на челу тог осигуравајућег друштва користећи законске шупљине и небригу власти РС да заштите државни капитал унесен кроз пословне просторе. Иако је у Основном суду Бањалука државни капитал најприје 2002. био регистрован у обиму од 74,55 одсто, а годину касније због искњижавања државних станова смањен на 70,45 одсто, у "Крајина осигурању" га никада нису евидентирали у својим пословним књигама и Статуту друштва. Смијењено руководство те пословне просторе није признавало као улог државног капитала, већ друштвену имовину која је "Крајина осигурању" дата на располагање. Ради се о два простора у Бањалуци, те по једном у Лакташима, Челинцу, Котор Варошу и Прњавору. Одлуком Владе од 2006. на кориштење је дат и дио објекта у Градишци/Босанској Градишци.

За све то вријеме се промијенило више ентитетских влада које нису ништа конкретно урадиле на враћању "Крајина осигурања" под контролу РС. Ствар се помјерила са мртве тачке тек прошле године формирањем ИРБ, односно њеног Акцијског фонда, који је у свом портфељу евидентирао акције у "Крајина осигурању".

У Централном регистру хартија од вриједности се поред Акцијског фонда РС и фирме "Еуро-Еx", као акционари "Крајина осигурања" воде још 43 акционара, махом предузећа и банке са подручја Бањалучке регије.

Бањалучко тужилаштво је 2006. године против Драгутина Шипке подигло оптужницу теретећи га да је искористио положај у "Крајина осигурању" како би својој приватној фирми "Еуро-Еx" прибавио имовинску корист од милион марака. "Крајина осигурање" је, према оптужници, фирми "Еуро-Еx" 27. јуна 2003. године позајмило милион марака које је та фирма одмах уплатила као свој оснивачки улог у том осигуравајућем друштву на основу чега је постала њен акционар.

 

 

Извор: Независне новине