Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Захвалница ИРБРС-у за подршку организацији „EXPO Приједор 2024“

Сајам комуналне опреме и пратеће индустрије “ЕXPO ПРИЈЕДОР 2024 – Комунална и пратећа индустрија” отворен је данас на простору спортског Аеродрома “Урије” у Приједору.

Инвестиционо-развојној банци Републике Српске уручена је захвалница за подршку, сарадњу и активан допринос у реализацији ове манифестације.

В.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац учествовао је у свечаном дијелу отварања сајма, гдје је говорио о подршци локалним заједницама у оквиру Финансијског механизма који ИРБРС спроводи у партнерству са Владом Републике Српске.

Укупна вриједност три пројекта у Приједору је 520.000 КМ, од чега је готово 300.000 КМ одобрено на бесповратној основи.

„Кроз пројекат „Побољшање услуга јавне чистоће на подручју града Приједора“ који је реализовало предузеће „Комуналне услуге“ ад Приједор побољшан је квалитет и доступност постојећих јавних услуга на подручју града и приградских насеља и то набавком мултифункционалне машине за чишћење“, рекао је Врховац.

Укупна вриједност пројекта износила је 215.000 КМ, од чега је 100 хиљада обезбијеђено из Финансијског механизма, док је остатак средстава обезбиједио Град Приједор.

Из Финансијског механизма на подручју града Приједора подржани су и пројекти „Развојем предузетничке инфраструктуре до бољег пословног окружења“ – реконструкција и опремање простора Пословног центра Приједор. Такође, подржан је и пројекат „Дистрибутивни центар воћа“ Приједор, укупне вриједности 163.100 КМ, од чега је 95,5 хиљада обезбијеђено из Финансијског механизма, док је остатак средстава осигурао Град Приједор.

„ИРБРС је на подручју града Приједора до данас пласирала 91,6 милиона КМ, од чега је 74,3 милиона КМ одобрено на кредитној основи, 17 милиона КМ на пласмане у хартије од вриједности, 300.000 КМ на грант основи путем Финансијског механизма“, рекао је Врховац.

Од укупног износа кредитних пласмана, развој предузетништва и предузећа подржан је са 38,1 милион КМ, путем стамбених кредита пласирано је 24,6 милиона КМ, за развој локалне пољопривредне производње одобрено је 8,6 милиона КМ, док су за јединице локалне самоуправе путем кредитних линија пласирана три милиона КМ.

Сајам “ЕXPO ПРИЈЕДОР 2024 – Комунална и пратећа индустрија” значајан је за предузећа која се баве комуналном дјелатношћу, јер на једном мјесту могу да погледају нове технологије, директно комуницирају са произвођачима и дистрибутерима с циљем набављања квалитетне опреме за своје потребе. Ово је прилика да се размијене мишљења и идеје о могућностима развоја и унапређења пружања комуналних услуга у локалним заједницама на задовољство грађана и туриста.

Сајам је окупио званице из јавног и привредног живота Републике Српске, као и више од 60 директора комуналних предузећа Републике Српске и представника партнерских Удружења комуналних и услужних дјелантости из Републике Србије, Црне Горе, Републике Сјеверне Македоније и ФБиХ.