Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

АПИФ окупио привреднике и институције на пословној конференцији

Друга Пословна конференција Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) која је одржана данас у Бањалуци окупила је бројне представнике пословне заједнице, те домаћих и регионалних институција како би размијенили искуства о пословању.

Директор АПИФ Горан Бобар рекао је да је циљ овог једнодневног догађаја представљање пословних резулата привреде из прошле године, те да кроз разговоре панелиста дођу до закључака који ће изњедрити приједлоге и сугестије за побољшање даљих активности.

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић каже да је АПИФ врло значајна институција Републике Српске јер располаже подацима који су важни за стратешка планирања и доношење стратешких одлука.

„На основу тих података који осликавају привредну активност оријентишемо се гдје се налази наша економија. Усавршавање АПИФ-а иде из годину у годину и жеља нам је да се агенција трансформише у Централни регистар, али то је тежак и дуг посао“, рекла је Видовићева.

Она је истакла да је стање у домаћој привреди прошле године било доста добро с обзиром на остварену добит која је премашила три милијарде КМ. „Очекујемо и у овој години да ће се задржати тај тренд уз одређени раст“, рекла је Видовићева.

Директорица Централног регистра Сјеверне Македоније Марија Бошковска Јанковски каже да су овакви догађаји прилика за размјену искустава с циљем унапређења рада на домаћем и регионалном тржишту.

Према годишњим подацима АПИФ-а.привредни субјекти у Републици Српској су 2022. године остварили добит у износу од око 2,6 милијарди КМ, а нето губитак је 355.554.920 КМ. Укупни приходи које су забиљежили привредни субјекти износе око 29 милијарди КМ, а расходи 26,7 милијарди КМ. На трошкове бруто зарада и бруто накнада отишло је око 3,3 милијарде марака, много више него у односу на 2021. годину када је тај трошак био 2.8 милијарди.

Просјечан број запослених је 180.790, али само у привредним друштвима која имају обавезу да подносе извјештаје АПИФ-у (не односи се на самосталне предузетнике).

У име Инвестиционо-развојне банке Републике Српске конференцији је присуствовао Мирко Бошњак, директор Сектора за међународну сарадњу.