Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

IRB RS
[post_tags]

АТВ интервју: Директор ИРБРС о помоћи привреди РС

Извор: АТВ

ИРБРС је увођењем мораторијума на отплату кредита и продужења грејс периода значајно растеретила привреду Републике Српске, изјавио је Дражен Врховац, в.д. директор ИРБРС у гостовању на Алтернативној ТВ.

То растерећење привреде значи 17 милиона КМ мање прихода за ИРБРС док трају уведене мјере.

ИРБРС је у току прошле седмице, на основу добијених захтијева, одобрио тромјесечни мораторијум на отплату главнице и камате за више од 30 корисника. Такође, Влада РС, у функцији скупштине акционара ИРБРС, усвојила је нова Правила о пласману средстава, у којима је излазна каматна стопа према привреди смањена и износи 0,5 %.

У циљу ублажавања штетних посљедица вируса Корона на стање у привреди Републике Српске, ИРБРС је на основу Одлуке Владе РС, донесене 26.03. 2020. године , дала могућност коришћења тромјесечног мораторијума за сва правна лица и предузетнике који су користили кредитна средства преко пословних банака или директно од ИРБРС.

Такође, Влада РС је на сједници одржаној 02. априла 2020. године, донијела Одлуку којом се даје могућност коришћења мораторијума на отплату или грејс период од 3 до 6 мјесеци корисницима – физичким лицима, која кредитна средства користе преко финансијских посредника. Корисници средстава пласираних преко финансисјких посредника за коришћење ових мјера требају се обратити финасијским посредницима, а корисници директно пласираних средстава обраћају се ИРБРС-у.