Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Бивше стратешке фирме иду на аукцију

Стратешка предузећа РС, која идуће седмице буду скинута са листе приоритетних, биће продавана на берзанској аукцији, одлучила је Влада РС.

Након што је одложила најављену одлуку о томе које ће од 26 стратешких предузећа бити скинуто са листе, Влада је јуче усвојила нова правила која ће примјењивати при продаји тих предузећа.

Према ријечима Драгане Тучић, директора Сектора за продају и реструктурирање у Инвестиционо-развојној банци, новина је ће Влада , на њихов приједлог, моћи поставити квалификационе услове за оне који на берзи буду жељели да дођу у посјед државног пакета акција предузећа скинутих са листе стратешких.

„То значи да ће Влада, на приједлог Банке, одређивати услове и квалификационе критеријуме, па ће они који то испуне и потпишу нацрт уговора добити могућност да преко берзанских посредника учествују у аукцији“, казала је она.

Како је најављено, очекује се да ће Влада коначну одлуку о томе која ће предузећа бити скинута са листе стратешких донијети на наредној сједници, након консултација са ресорима привреде и пољопривреде.

Ипак, наговјештено је ће предузећа из појединих грана привреде, попут намјенске, водоснабдијевања, рударства и сличних, задржати на листи стратешких.
 

 

Извор: Независне новине