Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Бранислав Суботић: Кредитима сачувана привреда истока РС

Фонд за развој источног дијела РС потпуно је одговорио задатку и подржао велики број пројеката укупне вриједности од 60 милиона КМ, тврди Бранислав Суботић, директор Фонда, који послује у саставу Инвестиционо-развојен банке РС (ИРБ).
“Обилазећи кориснике увјерили смо се да радимо заиста добар посао. Иако може звучати и помало нескромно, морам истаћи да нису ријетки они који су нам дословно потврдили да би ставили кључ у браву својих предузећа и производних хала да није било овакве могућности и шансе да добију повољне кредите из средстава Фонда, односно ИРБ РС”, казао је Суботић.

Како оцјењујете резултате вашег рада и интерес за средствима Фонда за развој источног дијела РС?

СУБОТИЋ: Задовољни смо резултатима, али се држимо тога да увијек може боље. Какав је интерес за средствима Фонда најбоље показује чињеница да смо примили 219 кредитних захтјева од чега је 179 одобрено, што представља 85 одсто од броја поднесених захтјева. Од 35 нереализованих кредитних захтјева 21 је одбијен од стране ИРБ РС, пет захтјева је одбијено од стране финансијских посредника, а девет апликаната је одустало од кредита. Суми од 60 милиона која је пласирана на исток из средстава овог Фонда треба додати и 29 милиона КМ које је ИРБ РС пласирала на исток кроз стамбене кредите посредством Фонда становања.
Такође, ИРБ РС је у развој предузећа на истоку уложила додатних 26 милиона марака кроз докапитализацију Олимпијског центра Јахорина. Докапитализација је извршена преко Акцијског фонда и Фонда реституције, што показује да су инструменти којима располаже ИРБ РС врло широки.

Често се чују критике, првенствено опозиције, на рачун Фонда за развој источног дијела у којима вам се пребацује да мало новца завршава у том подручју РС?

СУБОТИЋ: То су потпуно неутемељене опаске појединаца, углавном дневнополитичке природе, које немају никакве везе с нашом основном улогом и функцијом. Колико су те критике злонамјерене показује чињеница да критичари не разликују Фонд за развој источног дијела од Економско-социјалне компоненте Развојног програма РС, који директно реализује Влада. Средства Фонда се реализују на кредитној основи кроз кредитне линије ИРБ РС, а средства која пласира Влада, из економско-социјалне компоненте, су донаторска и она су усмјерена у побољшање локалне инфраструктуре и основних услова живота грађана.
Влада РС је, колико ми је познато, до сада пласирала 214 милиона КМ бесповратних средстава у развој инфраструктуре у источном дјелу РС. То би значило да је на исток укупно преко ИРБ РС и Владе пласирано 329 милиона марака, а то је, признаћете, значајна сума.

Какве су реакције корисника средстава Фонда на чијем сте челу?

СУБОТИЋ: Обилазећи кориснике увјерили смо се да радимо заиста добар посао. Иако може звучати и помало нескромно, морам истаћи да нису ријетки они који су нам дословно потврдили да би ставили кључ у браву својих предузећа и производних хала да није било овакве могућности и шансе да добију повољне кредите из средстава Фонда, односно ИРБ РС.

Које позитивне ефекте очекујете од пласмана кредита?

СУБОТИЋ: Први позитиван ефекат је што смо помогли ликвидност предузећа којима су одобрена средства. Други позитиван ефекат је што је помогнут развој производних процеса и увођење нових технологија. Свакако, највећи ефекат када су у питању грађани је у сфери запошљавања. Ту, поред очувања постојећих радних мјеста, првенствено мислим на запошљавање нових радника. Кроз пласман средстава Фонда успјели смо да стимулишемо отварање 713 нових радних мјеста. То се неће десити одмах и по аутоматизму, али хоће у току реализације пројекта и по динамици која је предочена приликом апликација за кредите, а испуњавање тих обавеза редовно пратимо кроз процес мониторинга.

 

Извор: Независне новине