Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Циљ ИРБС остаје исти – развој Републике Српске

Извор: СРНА

В.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац рекао је да ће и у овој години активности Банке бити усмјерене ка обезбјеђивању континуиране и свеобухватне финансијске подршке за домаћу привреду.

Врховац је рекао да ће, истовремено, ИРБРС бити фокусирана на подржавање емисија хартија од вриједности (ХоВ)емитената из Републике Српске, као и на рјешавање стамбеног питања социјалних група од посебног интереса и значаја за Републику, под повољним условима.

„За поменуте намјене планирана су средства за кредитне пласмане у износу од 110.000.000 КМ, која ће бити обезбијеђена из поврата раније пласираних средстава, на револвинг основи, и кредитних аранжмана са међународним финансијским институцијама”, рекао је Врховац у интервјуу Срни.

Он је нагласио да је планом рада ИРБРС за протеклу годину био предвиђен пласман 95.765.000 КМ на кредитној основи за правна и физичка лица, али да је током 2021. пласирано 110.775.547 КМ, што је извршење плана од 115,67 одсто.

Врховац је напоменуо да је ИРБРС од оснивања до сада из средстава фондова којима управља у ХоВ уложила укупно 601.557.084 КМ.

„Од тога највећи износ је уложен у корпоративне ХоВ (обвезнице и акције) и то 335.392.817 КМ, затим у државне обвезнице 192.585.987 КМ и муниципалне обвезнице 73.578.280 КМ“, навео је Врховац.

 

МЈЕРЕ ИРБРС ВАЖНЕ ЗА ПРИВРЕДНИ ОПОРАВАК

Врховац је подсјетио да су корисници све до половине 2021. године могли да користе мјере ИРБРС, које су креиране почетком пандемије вируса корона и укључују коришћење мораторијума на отплату или грејс период од три до шест мјесеци.

Он је додао да је ове мјере у досадашњем периоду искористило 504 корисника кредитних средстава ИРБРС, од којих су 203 физичка, а 301 правна лица.
„Правним лицима доступна је и даље мјера продужења рока отплате кредита до 60 мјесеци и увођење додатног грејс периода до 24 мјесеца. У наредном периоду остаје на снази смањена излазна каматна стопа на 0,5 процентних поена за кредитну линију за почетне пословне активности, микробизнис у пољопривреди, пољопривреду и за предузетнике и предузећа, а за кредитну линију јединицама локалне самоуправе на нивоу од 0,3 процентна поена“, рекао је Врховац.

Он је истакао да све ове мјере треба да утичу на јачање ликвидности привреде, очување радних мјеста и враћање на предкризни ниво пословних циклуса, те да додатне мјере ИРБРС, с циљем подстицања бржег опоравка економије Републике Српске, укључују и обезбјеђивање додатних средстава у износу од преко 40 милиона КМ кроз кредитни аранжман са Свјетском банком.

„Та средства су превасходно намијењена ублажавању посљедица изазваних пандемијом у пословању домаћих предузећа, као и за стимулисање предузетништва и предузетничких подухвата, женског предузетништва и привредне активности у неразвијеним општинама Српске. Ова средства су постала расположива за поменуте кориснике у трећем кварталу прошле године, а очекујемо да ће у већем броју бити повучена“, рекао је Врховац.

 

УЛОГА СТАМБЕНИХ КРЕДИТА У ДЕМОГРАФСКОЈ ОБНОВИ

Он је прецизирао да је ИРБРС, закључно са 28. децембром прошле године, пласирала 8.862 стамбена кредита у износу од 590.626.487 КМ и 83 стамбена кредита финансирана из средстава зајма Развојне банке Савјета Европе (CEB) износу од 5.335.802 КМ.

У отплати је, каже Врховац, тренутно 6.965 кредита у укупном износу од 492.633.812 КМ и 72 стамбена кредита финансирана из средстава зајма CEB у износу од 4.600.517 КМ.

Он је навео да је ИРБРС од 2008. године и покретања програма стамбеног збрињавања младих брачних парова постала препознатљива по повољним стамбеним кредитима који имају важну улогу о демографској обнови Српске.

„Када смо покренули програм, камате за ове кредите биле су изнад девет одсто. ИРБРС је тада изашла са каматом од шест одсто и пословне банке су почеле да снижавају своје каматне стопе. Тренд смањења каматних стопа наставили смо у наредном периоду, тако да тренутно наша прва група младих високообразованих брачних парова има каматну стопу од три одсто“, рекао је Врховац.

Додаје да је рок отплате 25 година и максималан износ од 150.000 КМ, с тим да ИРБРС у сарадњи са Владом Републике Српске, Министарством породице, омладине и спорта субвенционише додатно један одсто камате на стамбене кредите за младе брачне парове.

Врховац је изразио задовољство што су се у овај процес укључиле бројне локалне заједнице, наводећи примјер Приједора који из буџета са још један одсто субвенционише ИРБРС стамбене кредите за младе брачне парове.

„Тако да камата од три одсто, уз те двије субвенције (ресорно министарство и Приједор) у коначници за наше грађане изађе један одсто. На тај начин желимо да наши млади брачни парови и млади људи остану, а најприје ће то урадити ако купе своју прву стамбену јединицу и запосле се. У том случају они вјероватно планирају будућност у Српској. Ту је наша улога”, рекао је Врховац.

Он је навео да се на том плану повољна средства ИРБРС дају и када је ријеч о породицама погинулих, РВИ, несталих, вишечланим породицама, самохраним родитељима са троје или више дјеце.

„Не бавимо се стамбеним кредитима на начин како то раде пословне банке – тржишно, да зараде и остваре велики принос. Идемо циљано према групама које су најугроженије и које су нама у Српској најбитније да остану, а то су свакако млади високообразовани кадрови“, навео је Врховац.

 

АФИРМАЦИЈА СРПСКЕ КАО ПОЖЕЉНОГ МЈЕСТА ЗА ИНВЕСТИРАЊЕ

Када је ријеч о активностима у вези са раније одржаном Првом инвестиционом конференцијом ИРБРС „Могућности и изазови привредног развоја Републике Српске“, Врховац је рекао да су успоставили посебан сектор за промоцију страних улагања, који је већ почео припрему инвестиционих профила локалних заједница, са намјером да у овој години буде израђен и свеобухватни Инвестициони профил Српске.

„На овај начин желимо повећати интерес страних инвеститора за домаћу економију и пружити им правовремене и поуздане информације за реализацију њихових пословних планова у Српској. Банка је предузела и активности на повећању информисаности локалних заједница и пословних субјеката о доступности бесповратних средстава из европских фондова и од других донаторских институција у БиХ“, рекао је Врховац.

Он је најавио да би у првом кварталу ове године требало да буде доступна нова база података ИРБРС о објављеним јавним позивима за додјелу бесповратних средстава у Српској и БиХ, с циљем да предузетницима, предузећима, пољопривредницима и локалним самоуправама на једном мјесту буду доступне све потребне информације о овом извору финансирања.

„План је да ИРБРС у наредном периоду поменутим циљним групама обезбиједи и стручне услуге припреме конкурентних пројектних приједлога, укључујући помоћ приликом њиховог писања и имплементације одобрених пројеката“, рекао је Врховац.

Он указује да ће отварање канцеларија ИРБРС по регијама Републике Српске олакшати корисницима контакт са овом банком и добијање информација о активностима и финансијској понуди, те омогућити још бољи увид у потребе привреде и становништва.

„Све ово водиће додатном унапређењу рада и прилагођавању пословања ИРБРС  актуелним токовима економског и друштвеног живота у земљи и окружењу“, рекао је Врховац.

Када је ријеч о овогодишњем раду Фонда за управљање некретнинама и потраживањима у власништву Републике Српске, Врховац је рекао да су у оквиру сталних послова планиране редовне активности ажурирања базе података о некретнинама и потраживањима, сарадња са ангажованим адвокатима, предузећима, релевантним институцијама у Српској, ФБиХ, БиХ и институцијама у државама потписницама споразума о питањима сукцесије.

Осим тога, каже Врховац, планирано је и утврђивање стања некретнина из пасивног подбиланса, утврђивање њихове вриједности од Републичке дирекције за обнову и изградњу, као и продаја најмање пет некретнина (у ФБиХ, Словенији, Хрватској и Србији) вриједности неколико милиона КМ, када се за то створе услови, а евентуално и давање у закуп одређених некретнина.

Врховац је додао да се у овој години на том плану планира и вршење наплате потраживања, те да се по овом основу очекује приход од око 985.000 долара.