Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Делегација Инвестиционо-развојне банке Републике Српске учествовала је у раду годишње Скупштине Европског удружења јавних банака (EAPB)

Делегација Инвестиционо-развојне банке Републике Српске на челу са в.д. директора Драженом Врховцем, учествовала је у раду годишње Скупштине Европског удружења јавних банака (EAPB) која је одржана у Милану. Скупштини су присуствовали и в.д. извршних директора Банке, Иван Видовић и Златко Поповић.

Скупштина је разматрала извјештаје о пословању за 2021. и планске документе Удружења за наредну годину. Било је ријечи и о ефектима глобалних дешавања на активности чланица Удружења, у смислу превазилажења њихових негативних утицаја, како на само пословање развојних банака, тако и на економије земаља из којих оне долазе. Скупштина је именовала и нове чланове Административног одбора EAPB-а, а за предсједницу Удружења изабрана је г-ђа Лидвин Ван Велден (Lidwin Van Velden) из Холандије (NWB Bank).

У организацији Развојне банке Ломбардије (Finlombarda) одржан је семинар на тему „Финансијски инструменти у оквиру Кохезионог јачања економског и територијалног опоравка.“ Семинар се бавио финансијском подршком из Кохезионог фонда ЕУ за опоравак земаља и европских региона у условима пада економске активности узроковане посљедицама пандемије вируса COVID-19 и перманентног раста цијена енергената и хране.

У низу планираних сусрета са релевантним учесницима овог догађаја, делегација Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, одржала је састанак са генералним секретаром ЕAPB-а, господином Марселом Ројем (Marcel Roy). Том приликом говорило се о модалитетима даљег јачања сарадње и ангажовања Банке у склопу овог Удружења које окупља бројне реномиране финансијске институције. Разговарало се и о могућностима промовисања инвестиционих потенцијала Републике Српске путем EAPB-а и његових чланица.

Господин Врховац, искористио је ову прилику да позове руководство Удружења да учествује у раду овогодишње, друге по реду Инвестиционе конференције “Инвест Српска” чије је одржавање планирано за почетак септембра. Господин Рој исказао је посебно задовољство и спремност Удружења да се одазову позиву. Такође, крајем године планирана је и његова посјета Инвестиционо-развојној банци и Републици Српској гдје би се, између осталог конкретизовале и одређене активности на инвестиционој промоцији Републике Српске коју проводи Инвестиционо-развојна банка.

Делегација се сусрела и са савјетником генералног секретара ЕAPB-а, господином Џулиеном Ернолтом (Julien Ernoult). Руководство Удружења, на челу са господином Ројем и господином Ернолтом обезбиједило је низ састанака делегацији Инвестиционо-развојне банке са релевантним финансијским институцијама што је искориштено за промовисање инвестиционих потенцијала и могућности улагања у Републику Српску.

Састанак са госпођом Ван Велден, новоизабраном предсједницом EAPB-a, господин Врховац искористио је како би јој честитао на избору на ову значајну функцију те је упознао са активностима Инвестиционо-развојне банке и њенима плановима на пољу инвестиционе промоције Републике Српске. Госпођа Ван Веледен показала је велико интересовање за досадашње резултате Инвестиционо-развојне банке као и спремност Удружења да подржи Банку у њеним будућим плановима, а посебно када је у питању међународна промоција Републике Српске.

У склопу посјете Милану, делегација Инвестиционо-развојне банке, имала је састанак и са господином Микелом Виетием (Michele Vietti), предсједником Управе Развојнe банке Ломбардије. Поред актуелних економских дешавања и њихових утицаја на позицију и перспективе развојних финансијских институција, разговарало се и о могућностима и искуствима у реализацији међународних пројеката и привлачењу инвестиција. Господин Виети упознат је са активностима Банке на пољу инвестиционе промоције Републике Српске те је, том приликом исказао спремност да пружи подршку у промовисању домаћих потенцијала на подручју Италије.

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске, која је чланица EAPB-а од јанура 2012, учешће у овогодишњој редовној Скупштини оцијенила је изузетно успјешним и корисним. Чланице EAPB-a су највеће банке Европе које сарађују и финансијски подржавају велике инвестиционе компаније. Сусрети са водећима људима европских банака били су од непроцјењиве важности за промоцију потенцијала и улагања у Републику Српску.