Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Делегација ИРБРС на Годишњем инвестиционом састанку у Абу Дабију

Делегација Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, коју предводи в.д. директора Дражен Врховац, учествује на Годишњем инвестиционом састанку „AIM Global 2023“ (Annual Investment Meeting – AIM) у Абу Дабију, који се одржава од 8. до 10. маја.

Врховац је рекао да је овај догађај идеална прилика да ИРБРС представи инвестиционе потенцијале, могућности и пројекте Републике Српске, како разним институцијама из великог броја земаља свијета, тако и великом броју страних привредника који активно учествују.

„Такође, ово је идеална прилика и да у свјетлу глобалних дешавања и криза изазваних пандемијом, инфлацијом, цијенама енергената, нарушених међународних односа, али и развојем вјештачке интелигенције и увођењем нових технологија у систем производње видимо како страни привредници размишљају, какви су им планови за будућа улагања и у ком правцу у наредном периоду ће се кретати међународне инвестиције како бисмо могли да се за њих системски припремимо“, рекао је Врховац.

AIM је водећа свјетска инвестициона платформа за креирање пословних идеја широм свијета. Намјера ове платформе је да подстакне позитивну трансформацију стварањем могућности за улагања, подржавањем солидарности и развојем економских односа међу народима, као и суочавањем са глобалним искушењима која имају дубок утицај на економски раст. Годишњи сусрети у оквиру ове платформе прилика су да се одговори на главне изазове са којима се земље суочавају на путу развоја, те да се разговара о трендовима улагања и стратегијама које се могу искористити за максимално извлачење потенцијала сваког предузећа, с циљем подстицања економског напретка земље и региона.

Крајем прошле године организатори 12. по реду Годишњег инвестиционог састанка „AIM Global 2023“ упутили су позив ИРБРС да учествује на наведеном догађају. Позиву за овај догађај претходио је остварен контакт са представницима UAE Chambers у септембру прошле године у Солуну, на 86. међународном сајму, на којем је ИРБРС представљала потенцијале за улагања у Републици Српској.

Први Годишњи инвестициони састанак одржан је 2011. године. У међувремену је израстао у догађај на којем учествују представници 174 земље, са више од 20.000 учесника и који окупља иноваторе и лидере глобалне економије. На овогодишњем AIM Global технолошке иновације и инвестиције заузимају централно мјесто, јер потреба за иновацијама постаје неопходна како би предузећа и привреда биле у току са сталним промјенама.

Годишњи инвестициони састанак (AIM) је инвестициона платформа која има за циљ да помогне земљама у развоју да привуку страна директна улагања и обезбиједи оквир за глобалну размјену о кључним принципима на којима се заснивају међународне инвестиционе политике, стратегије и праксе за одрживи развој ради постизања паметног и инклузивног глобалног раста.