Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Демант ИРБРС упућен дневном листу Блиц

У чланку, под насловом „Љути се исток на запад“, објављеном у дневним новинама БЛИЦ (линк на чланак: http://www.blic.co.yu/repsrpska.php?id=53390),  ИРБРС је преко свог Фонда за развој источног дијела РС стављена у потпуно погрешан контекст. Поштујући новинарску слободу изражавања, критике и истраживања чињеница, желимо да објавите наш став у вези наведеног чланка.

Ваш новинар је у писању чланка побркао активности Владе, коју она врши преко Економско-социјалног савјета и гдје Влада улаже средства у инфраструктурне пројекте с којима су поједине општине аплицирале према Влади. Колико је нама познато, управо из средстава јавног информисања, за пројекте у источном дијелу РС одобрено је 186 милиона КМ. Сва та средства су на донаторској основи и о њима одлучује искључиво Влада на основу пројеката с којима су општине кандидовале.

ИРБРС управља са шест фондова, међу којима је и Фонд за развој источног дијела РС. Кроз овај Фонд је планирано пласирање 200 милиона КМ  у периоду од 2008-2010. године. Циљ формирања овог Фонда је да се осигурају средства која могу бити пласирана само у источни дио Републике Српске. Напомињемо да су ово средства која се пласирају на кредитној основи и која ИРБРС пласира преко финансијских посредника. Када је у питању објављени чланак посебно наглашавамо неколико детаља:

АНТРФИЛЕ:  „Фонду за развој источног дела РС ове године одобрено око 18,6 милиона КМ, док грађани скоро и не виде помаке од формирања тог фонда“.

ИСПРАВКА:
Није Фонду одобрено 18,6 милиона већ је ИРБРС преко Фонда одобрила грађанима 18,6 милиона кредита.

Такође, када је у питању контекст у антрфилеу „док грађани скоро и не виде помаке од формирања тог фонда“ али и контекст чланка, видљиво је да се новинар бави активностима Владе и њених донаторских средстава за пројекте у источном дијелу РС а не пласираним кредитима преко Фонда за развој.

Проблем контекста је отворен јер је новинар побркао активности Владе и Фонда, што је посебно видљиво када новинар сумира изјаву директора Фонда г. Бранислава Суботића да се „представници Фонда посебно труде да процедуру и погодности за коришћење новца што више приближе потенцијалним корисницима“, а након тога каже „ међутим, начелник општине Требиње Дорбослав Ћук каже да намјере Владе РС о улагању у ову општину нису спроведене“.
Какве везе имају намјере Владе у општини Требиње и кредити Фонда за развој источног дијела РС??

ИРБРС, преко Фонда за развој, одобрава кредите физичким и правним лицима на основу њихових захтјева у складу са правилима ИРБРС и то нема никакве везе ни са начелником општине, ни директне са Владом, јер одговорност за управљање Фондом сноси ИРБРС.

У даљем тексту новинар потврђује да је ријеч о инфраструктурним пројектима, попут школе “Србија“ у Палама и спортске дворане, а то су пројекти које на донаторској основи финансира Влада РС. ИРБРС, односно Фонд за развој источног дијела, нема никакве везе ни са пројектима ни са финансијским средствима за поменуте објекте.

Такође, новинар је навео да је за првих осам мјесеци Фонд пласирао „само 18,6 милиона за подручје истока“. Истина је да су та средства пласирана за четири мјесеца, тачније од 1. априла 2008. године када су стартале кредитне линије ИРБРС.

Надамо се да ћете уважити наш демант, посебно што је ИРБРС потпуно отворена према јавности и новинари у сваком тренутку могу добити било који податак о раду ИРБРС.