Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Директор ИРБРС и начелник општине Шипово о реализацији пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској

Дражен Врховац, директор ИРБРС и Милан Ковач, начелник општине Шипово данас су у Шипову разговарали о реализацији пројекта који су финансирани кроз Финансијски механизам. У склопу 1. Годишњег циклуса подржан је пројекат „Побољшање доступности и квалитета примарне здравствене заштите на подручју општине Шипово – Набавка санитетског возила за потребе Дома здравља Шипово“. Његова укупна вриједност је око 90 хиљада КМ, од којих је општина Шипово учествовала са 19 хиљада КМ, а 71 хиљада представља бесповратна средства Финансијског механизма.

У склопу 2. годишњег циклуса Финансијског механизма, на подручју општине Шипово реализован је пројекат “Унапређење квалитета примарне здравствене заштите као предуслов сертификације и наставка пословања Дома здравља Шипово.” Пројектом је набављена неопходна опрема за потребе стоматолошке амбуланте, лабораторије, амбуланте породичне медицине те рентген одјељења и центра за базичну рехабилитацију Дома здравља Шипово.

У оквиру 4. годишњег циклуса Финансијског механизма реализован је пројекат ” Формирање сабирних мјеста за откуп свјежег сировог млијека на подручју општине Шипово.”

У склопу 7. годишњег циклуса Финансијског механизма, у току је реализација пројекта “Побољшање квалитета и поузданости пружања стоматолошких услуга и интензивна едукација у сврху превенције обољења, унапређења и очувања оралног здравља дјеце.”

Директор ИРБРС Дражен Врховац посебно је нагласио да је ИРБ прошле године од марта снизила све каматне стопе за привреду од 0,5%. „Повећали смо рокове са 12 година на још 5 додатних, омогућили додатни грејс период, мораторијуме. Омогућили смо привредним субјектима који су некада у прошлом периоду користили наше пласмане са каматом преко 5%, да им снизимо камату на 0,5% што значајно олакшава њихову текућу ликвидност, ослобађа тренутна средства која они могу да користе за реализацију својих инвестиционих планова.“ – рекао је Врховац.

Укупна вриједност претходних пројеката износи 350.798 КМ, од чега је из средстава Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској одобрено 264.208 КМ. Укупни пласмани ИРБРС у општину Шипово износе 35,6 милиона КМ.