Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Директор ИРБРС посјетио Мљекару Пађени и Планинско добро

Мљекара Пађени је примјер одличног коришћења средстава ИРБРС. Циљ ових посјета није контрола инвестиције јер су то наше стручне службе већ урадиле, већ сагледавање инвестиционих могућности на лицу мјеста, као и директна комуникација с произвођачима ради отклањања евентуалних уских грла у пласману средстава, изјавио је директор ИРБРС Миленко Павловић.
 
Мљекара је основана као СЗР 1999. године и на самом почетку прерађивала је 130 литара млијека дневно. У 2008. години пререгистрована је у ново предузеће које данас запошљава 19 радника и са широком палетом млијечних производа. Мљекара је користила три кредита из кредитних линија ИРБРС, укупне вриједности 390.000 КМ. Њен значај за општине Билећа и Гацко огледа се у чињеници да је омогућилa кооперацију с 400 пољопривредних домаћинстава, с тенденцијом даљњег ширења.
 
У општину Билећа ИРБРС је пласирала укупно 2.335.000 КМ кроз све кредитне линије. Билећа је, поред Гацка, највећи корисник кредитних средстава за микробизнис у пољопривреди (18 кредита) 336.000 КМ.
 
У општину Невесиње, која је сврстана у ред изразито неразвијених, ИРБРС је пласирала укупно 6.542.000. Највише за пољопривреду, односно 3.410.000 КМ.
 
Највећи корисник средстава из кредитне линије за пољопривреду на подручју општине Невесиње је Планинско добро с укупно 3.250.000 КМ.

Планинско добро је специјализовано предузеће за сточарску производњу, а нови власници су потпуно ревитализовали пољопривредни комплекс у изразито неразвијеном подручју што ће резултирати позитивним ефектима за читаво подручје Херцеговине. Кредитним средствима набављена су млијечна и товна грла стоке и уведена аутоматизација система за мужу млијека. Приликом посјете овом предузећу директор ИРБРС Миленко Павловић изјавио је да ће Банка увијек пружати подршку предузећима која овако успјешно користе развојна средства.