Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Дражен Врховац пише за Српскаинфо: ИРБРС домаћинска кућа и ослонац у пандемији

Док су се наши здравствени радници грчевито борили да спасу људске животе, на чему смо им неизмјерно захвални, ми смо водили другу битку. Да у вријеме кад је цијели свијет стао усљед пандемије вируса корона помогнемо и као институција станемо у одбрану привреде и животног стандарда грађана.
Чим је проглашена пандемија вируса корона Инвестиционо-развојнa банкa Републике Српске (ИРБРС) изашла је са мјерама за подршку привреди и помоћи становништву – још у марту 2020.

Лидери на терену

Проактивно дјеловање Инвестиционо-развојне банке Републике Српске је наша стална активност и опредјељење.
Током 2021. започели смо процес обиласка Републике Српске на регионалном принципу, гдје организујемо састанке са нашим привредницима и разговарамо о проблемима, као и могућим рјешењима у којима може да учествује ИРБРС. Циљ нам је да сагледамо стање привреде у свакој регији Републике Српске, те креирамо мјере којима би помогли даљњи развој.
У октобру настављамо наш обилазак Републике Српске посјетом привредницима Херцеговине. Проблеми са којима се сусрећу наши привредници различити су од регије до регије и треба их на тај начин сагледавати и третирати кроз планиране мјере.
У протеклих годину дана активно смо радили и на новом аранжману са Свјетском банком, усмјереном на помоћи категорији најугроженијих привредника у РС. Аранжман подразумијева пласман средстава по изузетно повољним условима привредницима који су имали пад прихода већи од 20 одсто, посматрано у посљедњем кварталу 2019. у односу на посљедњи квартал 2020. године. У наредних неколико дана објавићемо све информације у вези са наведеним аранжманом.

Мјере

Чим је проглашена пандемија, већ крајем марта 2020. године донијели смо прву мјеру – омогућили смо кориштење тромјесечног мораторијума за сва правна лица и предузетнике који су користили кредитна средства преко пословних банака или директно од ИРБРС.
Такође, Влада Републике Српске је убрзо, на сједници почетком априла 2020. донијела Одлуку којом се могућност кориштења мораторијума на отплату или грејс период од три до шест мјесеци даје и корисницима – физичким лицима, која кредитна средства користе преко финансијских посредника.
У том тренутку нама је било логично да урадимо све што можемо да олакшамо живот нашим корисницима. Међутим, тек данас, разговарајући са привредницима и нашим грађанима, свјесни смо колико им је то значило у превазилажењу насталих проблема.

Нови производи

У јеку пандемије ИРБРС је дала снажан допринос очувању ликвидности привреде и радних мјеста, кроз реализацију постојећих програма кредитирања уз значајно повољније услове. Проширили смо и понуду производа преко финансијских посредника, увели смо нове производе.
Смањили смо минималну излазну каматну стопу на 0,5 процентних поена за све кредитне линије: за почетне пословне активности, за микробизнис у пољопривреди, за пољопривреду и за предузетнике и предузећа.
У случају кредитне линије за јединице локалне самоуправе минимална излазна каматне стопе умањена је за 0,3 процентна поена.
Додатно су побољшани услови финансирања за кориснике чија је намјена увођење нових технологија, гдје смо први пут примијенили нову каматну политику и промовисали каматну стопу од 0,5 одсто.
Уведена је и линија намијењена откупу потраживања која потенцијални купци имају од републичких органа управе и правних лица чији је оснивач или већински власник Република Српска и са њима власнички повезана правна лица.

Додатни капитал привреди и становништву

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске током године пандемије успјела је да одговори на повећане потребе привреде за додатним капиталом. Захваљујући томе, у 2020. години план кредитних пласмана правним лицима премашен је за око 40 одсто, док је физичким лицима пласирано чак 80 одсто више средстава од планираног износа за ове намјене. Сличан тренд у пласманима задржан је и током ове године.
Током пандемије ИРБРС имала је значајну улогу у финансирању стамбених потреба социјалних група и група од посебног интереса и значаја за Републику Српску (млади брачни парови, вишечлане породице, самохрани родитељи, ратни војни инвалиди, породице погинулих бораца и несталих, становници неразвијених и изразито неразвијених општина…). За ове сврхе је у 2020. години издвојено готово 67 милиона КМ, што је за 100 одсто више од планираног у посматраној години. Тиме је омогућено стамбено збрињавање за око 800 корисника.
Од почетка 2021. за ове намјене пласирано је око 50 милиона КМ путем одобрених 560 кредитних захтјева. Путем програма стамбеног збрињавања до сада је пласирано преко 680 милиона КМ, гдје смо помогли 13.300 наших грађана.

Олакшице

Корисници су мјере за помоћ у пандемији могли да користе до половине 2021. године. Искористила су их 504 корисника кредитних средстава ИРБРС – 203 физичка и 301 правно лице.
Становништво се опредијелило углавном за мораторијум у отплати кредита – 171 корисник, а за 32 захтјева одобрен је грејс период. Код правних лица је омјер обрнут – мораторијум у отплати искористило је мање корисника – 130, а за грејс период се одлучило 171 правно лице.
Наведене бројке довољно говоре колики је значај имао овај вид социоекономског одговора ИРБРС на пандемијску кризу у Републици Српској.

Инвестициона конференција

Поред директне финансијске подршке привреди послије пандемијског шока ИРБРС је у јуну организовала и инвестициону конференцију. Конференција је била намијењена доносиоцима одлука на различитим нивоима власти, домаћим и страним инвеститорима, пословној и научној заједници, са циљем да се кроз ову платформу за дијалог идентификују кључни изазови привређивања у Републици Српској, пруже смјернице креаторима стратегије и политике друштвено-економског развоја Републике Српске, као и да се сагледају могућности Владе Републике Српске за додатним инструментима краткорочне и дугорочне подршке домаћој привреди, не само кроз дјеловање ове развојне институције већ и кроз активности осталих републичких тијела.
По оцјенама свих релевантних фактора Прва међународна инвестициона конференција ИРБРС „ИНВЕСТ СРПСКА 2021“ показала се као одличан одговор на новонасталу ситуацију. Кроз закључке формиране на самој конференцији понуђена су најбоља могућа рјешења из неколико области које су биле предмет конференције.
Лично сам поносан што је управо Инвестиционо-развојна банка Републике Српске у заштити привреде током пандемије преузела лидерску улогу, што смо у највећој кризи доказали да смо способни и да привредници, а и Република Српска, могу да се ослоне на ИРБРС. Још сам поноснији што смо у томе успјели, о чему свједоче и најновији подаци о кључним економским кретањима у Републици Српској – раст плата, индустријске производње, спољнотрговинских активности, као и позитивна укупна фискална кретања.

(Дражен Врховац, в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске)