Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Џомбић: ИРБ представља основну полугу привредног развоја Српске

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић оцијенио је да је Инвестиционо-развојна банка /ИРБ/ један од најуспјешнијих пројеката у Српској од завршетка рата и да представља основну полугу привредног развоја Републике.

Џомбић је на прослави шест година рада ове институције рекао да средства која су пласирана посредством ИРБ-а нису потрошена, већ инвестирана у домаћу привреду и да ће бити наплаћена и поново пласирана након њиховог повратка.

Он је додао да је ИРБ посебно значајну улогу имала након 2008. године, када је домаћи финансијски и банкарски сектор ушао у проблем обезбјеђења капитала за дугорочне пласмане на међународном тржишту.

„Средства од 1,3 милијарде КМ инвестираних путем кредита и 200 милиона марака путем хартија од вриједности сасвим сигурно су одиграла кључну улогу у задржавању кредитне активности финансијског сектора и ликвидности привредних субјеката“, рекао је Џомбић.

Према његовим ријечима, ИРБ Српске се, како су године пролазиле, прилагођавала потребама тржишта и доказала да је кредибилна развојна институција.

Џомбић је поручио да је потребно одржати стабилност банкарског и финансијског сектора, јер без ње неће бити ни активности у реалном сектору, због чега је ИРБ кроз дугорочне кредитне линије обезбиједила могућност финансирања привредног развоја.

„Такође смо креирали и неке нове производе за које мислим да немамо превише неразумијевања, прије свега подршку тржишту капитала кроз дужничке хартије од вриједности, односно подршку пројектима кроз емисију и куповину обвезница преко ИРБ-а“, рекао је Џомбић.

Премијер је подсјетио да су неразумијевање и критика постојали и за ИРБ-ов пројекат подршке капиталном јачању финансијског сектора, иако су исти пројекат провеле и развијене земље.

„На ове начине смо покушали да утичемо на стабилизацију тржишта капитала и обезбиједимо материјал за тржиште капитала Републике Српске, а истовремено да обезбиједимо и средства за пласирање у производњу“, рекао је Џомбић.

Он је навео да су ове активности резултирале отварањем 4.000 нових радних мјеста, те задржавањем неколико десетина хиљада постојећих у веома тешком периоду, као и одржавањем кредитне активности финансијског сектора.

„То је пут којим ће наставити ИРБ и у наредном периоду, за шта ће имати пуну подршку скупштине акционара, јер је то неодвојиво“, рекао је Џомбић.

Он је поручио да ће та подршка постојати и за развој партнерских односа са међународним финансијским институцијама, с обзиром на то да су успјешно пласиране двије кредитне линије са Европском инвестиционом банком, Свјетском банком, као и Кинеском развојном банком.

Извор: Срна