Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Eкономски факултет у Бањој Луци прославио 48 година рада

Економски факултет Универзитета у Бањој Луци обиљежио је јуче 48 година постојања и рада, свечаном академијом и промоцијом 85 дипломаца, међу којима је и девет магистара економије.

Академији је присуствовао и в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац.

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске и Економски факултет у Бањалуци од 2017. године имају потписан уговор о обављању стручне праксе за студенте треће и четврте године овог факултета. Стручна пракса у Инвестиционо-развојној банци Републике Српске  студентима омогућује да практичном наставом усавршавају стечена теоретска знања на Економском факултету.

Декан Економског факултета Миленко Крајишник рекао је током прославе да улажу неизмјеран труд, уз подршку ресорног министарства, Ректората и Владе Републике Српске, да створе што боље услове за студирање, од техничких претпоставки, до кадровске области. Како је рекао, Економски факултет је ове године уписао десет одсто више студената, што показује да се овај тренд поправља, као и да је потражња за студентима на тржишту рада велика и да се релативно лако долази до запослења.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин честитао је годишњицу успјешног рада и развоја Економског факултета, уз напомену да овај факултет остварује напредак и у области међународне сарадње. Гајанин је навео да кроз различите пројектне активности наставници и сарадници Економског факултета одлазе на друге Универзитете са којима су потписани споразуми о сарадњи.

„Наставници са Економског факултета успјешно публикују своја истраживања, чак и у међународним часописима, што је за сваку похвалу“, поручио је Гајанин.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Жељко Будимир подсјетио је да ова високообразовна установа има скоро комплетно академско особље из својих ресурса.

„Важно је и то што је часопис Економског факултета добро категорисан на националној листи и тежићемо да буде што боље категорисан и на интернационалној листи“, рекао је Будимир.

Он је подсјетио да се показује и напредак када је ријеч о међународним конференцијама, уз очекивања да на овај начин Економски факултет у наредном периоду помогне у развоју привреде Републике Српске.

Обиљежавању годишњице присуствовале су бројне личности из јавног живота Републике Српске.