Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Фирмама одобрено 163 милиона марака

БАЊАЛУКА – Од априла 2008. године до данас Инвестиционо-развојна банка РС одобрила је укупно 290 милиона марака кредитних средстава.

Највише средстава, гледано по финансијским посредницима, пласирано је путем Нове банке и то 74 милиона марака, Хипо Алпе Адриа банке 63 милиона и НЛБ Развојне банке 52 милиона марака, казали су из ИРБ-а.

Референт за односе с јавношћу ИРБ-а Зоран Поповић казао је да је кроз кредитну линију за предузетнике и предузећа пласирано највише новца.

– Кроз ову кредитну линију ИРБ-а до сада је пласирано укупно 163 милиона марака. Стамбених кредита одобрено је у укупном износу од 72,7 милиона, а у кредите за пољопривреду пласирано је укупно 34,8 милиона марака – казао је Поповић.
Гледано по финансијским посредницима, додаје Поповић, највише средстава, 74 милиона, пласирано је преко Нове банке, Хипо Алпе Адриа банке 63 милиона и НЛБ Развојне банке 52 милиона марака.

Према подацима ИРБ-а, од априла 2008. године до данас, кроз кредитну линију намијењену јединицама локалне самоуправе одобрено је 12,8 милиона марака кредита. Ради се о кредитима намијењеним за капиталне инвестиције, а у износу од 50.000 марака до три милиона марака. Рок отплате је десет година са грејс периодом од шест мјесеци.

– Од укупно 290 милиона марака пласираних кредита до сада, 7,2 милиона марака отпада на кредите за микробизнис и старт-уп кредите – рекао је Поповић.

Кредити из Развојног програма РС не одобравају се за трговину, угоститељске дјелатности које се баве искључиво точењем пића, коцкарнице и кладионице, те за финансијско посредовање.

Осим овога, кредити из Развојног програма не одобравају се ни приватизованим предузећима чији купац није извршио обавезе из уговора о продаји државног капитала и предузећима чији су оснивачи наведена предузећа, те приватизованим предузећима код којих је Комисија за ревизију приватизације изразила основ сумње да приватизација није извршена у складу с прописима. 

Захтјеви

Зоран Поповић каже да је ИРБ од априла 2008. године до данас запримила укупно 2.394 захтјева за кредит, од чега је одобрила 2.044 кредитна захтјева. Поповић истиче да се у процесу обраде налазе 122 кредитна захтјева, 158 захтјева је одбијено, а 70 подносилаца захтјева је одустало од кредита.

 

Извор: Глас Српске