Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Формиран кредитно-гарантни фонд за предузетништво и пољопривреду

Скупштина општине Козарска Дубица усвојила је данас Програм кориштења средстава фондова за развој у 2009. години, којим је формиран кредитно-гарантни фонд од 200.000 КМ депозита, чијим кориштењем ће се предузетницима и индивидуалним пољопривредним произвођачима олакшати кориштење кредитних линија Инвестиционо-развојне банке Републике Српске /ИРБРС/.

“Општина Козарска Дубица настоји да обезбјеђивањем гарантних депозита смањи проблем недостатка почетног капитала и колатерала за кредитне линије ИРБ РС, а формирањем кредитно-гарантног фонда наши предузетници и пољопривредници ће бити у могућности да на лакши и једноставнији начин дођу до повољних кредитних средстава”, образложио је одборницима начелник општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Драган Матаруга.

Он је истакао да локална власт има важну улогу у креирању повољнијег пословног окружења, економског развоја и отварања нових радних мјеста.
“Вјерујемо да ће оваквим приступом бити омогућен раст постојећих и оснивање нових привредних субјеката, што би свакако допринијело смањењу незапослености и повећању животног стандарда свих грађана Козарске Дубице”, процијенио је Матаруга.
Максималан износ појединачног кредита износи 100.000 КМ за мала и средња предузећа и предузетнике, односно 10.000 КМ за пољопривреднике, а општина Козарска Дубица депозитом гарантује до 20, односно 30 одсто износа кредита.

Корисници средстава у области предузетништва дужни су да на сваких 25.000 КМ одобрених кредитних средстава запосле једно лице са подручја општине Козарска Дубица, а које није било запослено у протеклих годину дана код истог послодавца, те да прихвате обавезу да у периоду од три године неће смањивати број радника.
Програм кориштења средстава фондова за развој у 2009. години, којим је формиран кредитно-гарантни фонд једногласно је усвојен у Скупштини општине Козарска Дубица.

 

Извор: www.capital.ba