Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Интерес Норвешке за улагање у Републику Српску

Инвеститори из Норвешке веома су заинтересовани да улажу у Републику Српску, што је потврда да у Српску вриједи улагати и да су могућности бројне.

Ово је потврдио в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац након састанка са амбасадором Краљевине Норвешке у БиХ Олавом Рејнертсенем након данашњег састанка у Бањалуци.

Врховац је рекао да је састанак у Инвестиционо-развојној банци Републике Српске био изузетно конструктиван и да се разговарало о могућностима улагања, висинама инвестиција и инвестиционим групама у Норвешкој које су заинтересоване за улагање.

Он је захвалио норвешком амбасадору за допринос у формирању Пословне асоцијације Норвешке и БиХ, али посебно за интерес за рад Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.

„Посебно интересовање је изражено за инвестиционим профилима општина и градова у Републици Српској које ИРБРС израђује, као и за завршетак инвестиционог профила Републике Српске”, рекао је Врховац.

Како је објаснио в.д. директора ИРБРС, то су документи који ће на око 50 страна приказати све информације које могу бити важне за инвеститоре.

„Захваљујући тим документима, инвеститори ће на једном мјесту, у Инвестиционо-развојној банци Републике Српске, имати све информације. Вјерујем да ће ИРБРС да оправда своју улогу и да буде конекција преко које ће се реализовати инвестиције, у овом случају из Норвешке у Републику Српску“, истакао је Врховац.

Амбасадор Краљевине Норвешке у БиХ Олав Рејнертсен изразио је задовољство посјетом Инвестиционо-развојној банци Републике Српске и разговором са управом Банке о потенцијалној сарадњи у области инвестиција у Српску, нарочито кад је ријеч о зеленој чистој енергији.

„Тренутно имамо неколико инвестиционих група из Норвешке које траже прилике за улагање у Републику Српску и ФБиХ, углавном у подручју соларне и енергије вјетра. Ако се остваре ове инвестиције сигуран сам да ће Норвешка бити кључни играч у трансформисању БиХ из земље која користи енергију угља у земљу енергије која настаје из обновљивих извора“, рекао је Рејнертсен.

Он је подсјетио да је прије годину успоставио билатералну пословну асоцијацију између БиХ и Норвешке, чија је главна сврха да пренесе норвешким инвеститорима који се потенцијали нуде у БиХ.

„Увјерио сам се да постоји пуно потенцијала у зеленој енергији. То је довело до данашњег састанка на којем смо разговарали о конкретним финансијским приликама за инвеститоре“, нагласио је норвешки амбасадор.

Рејнертсен је истакао да велики норвешки инвеститори, са инвестицијама од 300-400 милиона евра, траже околину која је предвидљива и сигурна.

„Зато разговарамо како са корпорацијама, пословним асоцијацијама, тако и са политичарима у Републици Српској. Чим се оконча тренутна политичка криза у БиХ, норвешки инвеститори су спремни да улажу”, рекао је Рејнертсен.