Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

„ИНВЕСТ ФОРУМ“ премашио сва очекивања

„ИНВЕСТ ФОРУM“ је премашио сва очекивања. И по броју посјета страних делегација Републици Српској, али и по конкретним договорима успостављеним и током директних сусрета привредника, те у разговору потенцијалних инвеститора са ИРБРС и Владом Републике Српске.

В.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац каже да су инвеститори током „ИНВЕСТ ФОРУМА“ показали велико интересовање за улагање, међу којима су и велике свјетске компаније. Међу њима су представници Socar Гроуп азербајџанске националне нафтне, турске групације „Догуш“ (Doğuş Group), Alcazar Energy из Уједињених Арапских Емирата…

Током Форума договорени су и завршни кораци за отварање фабрике за производњу аутомобилских дијелова у Прњавору респектабилне њемачке компаније „Mubea“. Фабрика би требало у првом кругу да запосли 1.000 радника, а онда је планирано запошљавање још 500 радника. Инвестиција је вриједна 150 милиона евра.

Компанија Alcazar Energy из Уједињених Арапских Емирата показала је интерес за улагање у Републику Српску у области обновљивих извора енергије, као што су вјетар и соларна енергија.

„Атрактивно пословно окружење и стимулативна пореска политика главни су мотив за улагање. Компаније са истока у Републици Српској, рецимо, виде идеално мјесто за долазак у Европу, јер улагањем у Републику Српску имају имају приступ тржиштима од 600 милиона грађана на принципу слободне трговине, а на основу споразума: ЦЕФТА, Споразум о слободној трговини БиХ са Турском, ЕФТА споразум…“, рекао је Врховац.

Међу заинтересованим инвеститорима је и аустријска компанија Инфинити медија, AIM Global foundation из Уједињених Арапских Емирата, више кинеских компанија из разних привредних грана од трговине, пољопривреде, финансија, прерађивачке индустрије, ИТ сектора…

„Бања Лука је јуче била центар региона и центар Европе. Више од 300 учесника, међу којима привредници и потенцијални улагачи из 22 земље – цијелог региона, Европе, Азије – дошли су да упознају Републику Српску и наше потенцијале за улагање. Одушевљени су организацијом Форума и гостопримством у Републици Српској“, рекао је Врховац.

Он је задовољан чињеницом да је Форум, са импозантним бројем учесника и конкретним договорима, потврдио да је ИРБРС у протеклом периоду урадила озбиљан и велики посао у промоцији потенцијала Републике Српске.

„Форум и интерес који су компаније показале за улагање у Републику Српску круна су свих досадашњих активности Инвестицоно-развојне банке Републике Српске. Ми настављамо и даље да промовишемо Републику Српску у најбољем свјетлу, ради привлачења нових инвестиција и отварања нових радних мјеста “, рекао је Врховац.

„ИНВЕСТ ФОРУМ“ организовала је Инвестиционо-развојна банка Републике Српске у сарадњи са Владом Републике Српске. Форум назива „Искористи прилику – инвестирај у Српску“ окупио је домаће привреднике, представнике власти, дипломатског кора, делегације из Италије, Јапана, Кине, Турске, Швајцарске, Србије, Аустрије, Мађарске, Руске Федерације, Уједињених Арапских Емирата, Хрватске, Грчке, Холандије, Пољске, Словеније, Азербејџана, Чешке, Њемачке, Велике Британије, Бјелорусије, Белгије.