Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Инвестиције стимулишу домаћу производњу

Предузећа "Фрут Еко" и "Калдера Компани", којима је Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС одобрила укупно осам милиона КМ кредита, својим пословањем и инвестицијама оправдавају подршку, изјавио је приликом јучерашњег обиласка њихових погона Милан Павловић, директор ИРБ.

"Ова предузећа показала су како домаћа привреда и извозно оријентисана предузећа треба да се развијају", рекао је Павловић, који је у претходна два дана обишао четири производна предузећа којима је ИРБ одоборила развојне кредите како би се увјерио на који начин су их утрошила.

Фирма "Фрут Еко" из Горњих Подградаца, код Градишке, која се бави узгојем јабука и посједује воћњак површине око 200 хектара и са готово 170.000 стабала, одобрених три милиона КМ уложила је у изградњу акумулационог језера за потребе наводњавања, куповину нових садница и хладњачу капацитета 2.000 тона. Мирко Добрић, директор и сувласник фирме, рекао је да је највећи дио кредита, односно око два милиона КМ, инвестиран у нову хладњачу, која је најсавременија на овим просторима. Он је нагласио да је на подручју Градишке под засадима воћа око 1.700 хектара, те да је хладњача била и те како потребна, јер неколико десетина малих воћара свој род спасава управо у њиховој новоизграђеној хладњачи.

"Ове године очекујемо да ћемо убрати око 1.000 тона јабука, а већ сљедеће године 3.000 до 4.000 тона. Што се тиче инвестирања, имамо још поставити противградне мреже и завршити систем наводњавања", казао је Добрић.

Он је истакао да највише јабука продају компанијама "Делта Макси" и "Конзум", те да су у току преговори с фирмом из Њемачке, која годишње с воћем остварује око милијарду КМ промета.

У фирми "Фрут Еко" стално је запослено 12 радника, док у сезони брања јабука буде ангажовано још стотинак.

Павловић је нагласио да инвестиције фирме "Фрут Еко" оправдавају одобрени кредит, те да ће ИРБ подржати све предузетнике, посебно оне који се баве пољопривредом.

Обилазећи погоне лакташке фабрике "Калдера Компани", којој је ИРБ одобрила пет милиона КМ, Павловић је рекао да та фирма представља примјер како се домаћом производњом и иновативношћу може замијенити увоз.

"Ово је најбољи примјер како уложена средства стимулишу домаћу производњу", казао је Павловић.

Миленко Чичић, власник "Калдера Компанија", рекао је да је поред кредита ИРБ у нове погоне и проширење производње у области електроиндустрије и машинске индустрије инвестирано и седам милиона властитих средстава. Промет ове компаније прошле године је износио око 28 милиона КМ, а према Чичићевим ријечима, очекују да ће након овогодишње инвестиције обим пословања порасти за око 25 одсто.

 

Извор: Независне новине