Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

IRB RS

ИРБ има довољно новца за кредите

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске функционише несметано. Новца за пласман има сасвим довољно и позивам привреднике да преко пословних банака траже кредитна средства ИРБ-а, која су и даље најповољнија на тржишту, рекао је извршни директор ИРБРС Иван Видовић.

Господине Видовићу, у јавности се спекулише да ИРБ нема довољно новца за пласман и да постоји застој у одобравању кредита. Да ли је то тачно?

Оперативно ИРБРС функционише несметано. Сви кредитни захтјеви се обрађују редослиједом којим пристижу и да напоменем да су сви захтјеви који су испунили услове и одобрени. Новца за пласман у ИРБ-у има сасвим довољно и позивам привреднике да преко пословних банака траже кредитна средства ИРБРС, која су и даље најповољнија на тржишту. Ово истичем јер пласман наших кредита зависи од тражње привреде преко банака с којима сарађујемо. Одобравање пристиглих захтјева не траје дуго, нити је компликовано. Кредитни одбор се одржава сваке седмице.

Кажете да новца има довољно, зашто Вам је онда пласман средстава мањи него прошле године?

ИРБРС је у протеклих осам година пласирала готово двије милијарде КМ за финансирање развојних и инвестиционих пројеката на подручју Републике Српске. У првој половини ове године пласирали смо 64 милиона, од чега 29 милиона кроз кредитни пласман а 35 милиона у хартије од вриједности. Тренутно је у фази одобравања још 11 милиона КМ кредитних средстава. Треба имату на уму да ИРБ више нема директне пласмане, а ако посматрамо пласман преко пословних банака у првих шест мјесеци прошле године он је био приближно исти. Ове године планирамо пласман од близу 125 милиона КМ кроз кредитне линије и улагање у ХоВ, што узимајући у обзир услове на тржишту представља солидан резултат.

Да ли то значи да је смањена тражња за средствима ИРБРС када помињете услове на тржишту?

Свједоци смо турбулентних дешавања на тржишту новца и банкарском сектору, што је уз раније изражену кризу, недавне поплаве и широко распрострањену неликвидност довело и до пада тражње за кредитним средствима. То се најбоље види по броју захтјева за одобравање кредита којих је у првих шест мјесеци прошле године било 566, а у првих шест мјесеци ове године 331. Не смијемо заборавити да банкарски сектор биљежи веома слаб раст кредитних активности и већина комерцијалних банака има вишак слободних средстава, што је евидентно не само у РС, већ и у региону.

Шта ИРБ може учинити да би ублажила те посљедице?

На такво стање на тржишту ИРБРС је већ реаговала снижавањем каматних стопа за 0,5 процентних поена, тако да су каматне стопе на ИРБРС кредите сада 3,5%-4,9%, што их и даље чини најповољнијим на тржишту. Уводимо нову линију стамбених кредита за самце и парове који нису били обухваћени садашњим правилима за одобравање стамбених кредита. Ова кредитна линија реализује се у сарадњи са Развојном банком Савјета Европе. Настављамо сарадњу с УНДП-ом око грантова за подршку пројектима локалног развоја. Такође, ту је и кредитна линија за мала и средња предузећа која се реализује у сарадњи са Свјетском банком. Са Свјетском банком и другим међународним финансијским институцијама почели смо разговоре око нових аранжмана за подршку привреди, који укључују и грантове. Њихова реализација очекује се у току сљедеће године.

ИЗВОР: Глас Српске