Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

ИРБ: Кредитна линија за увођење нових технологија

Извор: Срна

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске представила је данас у Бањалуци кредитну линију за набавку нових технологија и опреме усмјерену на развој приведе Српске и одржавање њене конкурентности.

Фиксна каматна стопа ове кредитне линије је три одсто на износ од 30.000 до пет милиона КМ, са роком отплате од 12 година, те грејс-периодом од 24 мјесеца.

Вршилац дужности директора ИРБ-а Дражен Врховац рекао је новинарима да је износ кредитних средстава за ову линију довољан за значајније побољашање конкурентности привреде Српске.

“ИРБ је снизила своју маржу на 0,5 одсто. Очекујемо да ће излазна маржа банака са којима сарађујемо бити максимално 2,5 одсто, да би коначна излазна камата за привреду била максимално три одсто, коју не нуди нико”, истакао је Врховац прије састанка представника ИРБ-а, пословних банака, Министарства привреде и предузетништва Српске, Уније Удружења послодаваца Српске и Гарантног фонда.

Он је навео да је ИРБ у привреду Српске до сада пласирао вишше од двије милијарде КМ, а у прошлој години 155 милиона КМ.

Министар провреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да је значајно што ће ова повољнија каматна стопа омогућити домаћим привредницима набавку нових технологија, чиме ће постати продуктивнији и конкурентији, те остварити боље резултате на домаћем и иностраном тржишту.

“Ова кредитна линија ће бити доступна свима. Битно је за сваког привредника што постоји грејс-период од двије године током којег ће привредно друштво моћи да набави нову технологију и покрене процес производње и неће имати оптерећења у пословању док не почне са отплатом кредита”, навео је Петричевић.

Саша Тривић из Уније Удружења послодаваца Српске рекао је да је ова кредитна линија за пословну заједницу нешто најважније што ће се десити у овој години у технолошком развоју привреде.

“Овом линијом привреда добија значајан замајац. Инвестиције у овој области трају у просјеку пет до седам година, а ова линија је дефинисана на 12, што значи да одједном добијамо два инвестициона циклуса”, нагласио је Тривић.