Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

ИРБ постаје имплементациона јединица ГЦФ-а за Српску

Извор: СРНА

Вршилац дужности директора Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ Републике Српске Дражен Врховац изјавио је данас у Бањалуци да ће ИРБ за Републику Српску бити имплементациона јединица Зеленог климатског фонда /ГЦФ/, највећег климатског фонда на свијету.

“Добили смо све препоруке да можемо да будема партнер у имплементацији средстава нашим привредницима за пројекте из области зелене енергије, декарбонизације, соларних електрана и слично”, рекао је Врховац новинарима у Бањалуци након састанка са министром спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Сташом Кошарцем.

Према његовим ријечима, то говори да је ИРБ респектабилна установа и да може да задовољи стандарде највећих фондова на свијету и буде њихов партнер, којем ће повјерити средства за даљу имплементацију привреди.

Врховац је навео да је на данашњем састанку договорено да се што прије заврше потребне процедуре да би дошло до састанка са представницима ГЦФ-а.

“Веома брзо ћемо моћи да са квалитетним и веома јефтиним средствима, која ће дијелом бити и на грант основи, помогнемо нашој привреди, прије свега да пређе на зелену енергију и да помогнемо мала и средња предузећа, јер ће ово бити значајна подршка њиховим инвестиционим плановима”, рекао је Врховац.

Кошарац је нагласио да је ИРБ резултат исправне политике Владе Републике Српске, јер је изградила домаће капацитете за реализацију одређених инвестиционих и развојних политика.

“ИРБ је оспособљен да преузме важне стандарде у имплементацији финансијских средстава неких међународних фондова. На темељу досадашњих резултата ИРБ-а, заједничким радом можемо да обезбиједимо да управо ГЦФ акредитује ИРБ као јединицу за имплементацију пројеката за Републику Српску”, истакао је Кошарац.

Кошарац је навео да ће се, уколико и Федерација БиХ има институцију таквог капацитета, радити на томе да и ФБиХ добије јединицу за имплементацију пројеката ГЦФ-а.

Он је додао да БиХ у овој години може повући десетине милиона КМ средстава, али да све зависи од квалитета припремљених пројеката пословне заједнице и јединица локалне самоуправе.

Видео: RTRS